Úterý, 19. března 2024

Petiční výbor převzal výjimečně rozsáhlou petici požadující zákaz kožešinových farem

Petiční výbor převzal výjimečně rozsáhlou petici požadující zákaz kožešinových farem

Předsedkyně petičního výboru Poslanecké sněmovny Zuzka Bebarová Rujbrová dnes v úterý 2. května převzala od zástupců organizace Svobody zvířat petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. Zákaz svým podpisem podpořilo 45 783 petentů.

Při přebírání petice předsedkyně petičního výboru uvedla: "45 783 je poměrně vysoké číslo a patří to mezi nejpočetněji zastoupené petice v tomto volebního období."

"Velký počet podpisů pod peticí velmi přesně odráží současnou náladu ve společnosti, což dokazuje nejen počet podpisů, ale i nejnovější reprezentativní průzkum veřejného mínění, podle nějž se zákonem zakazujícím chov tzv. kožešinových zvířat souhlasí 83 % občanů a občanek České republiky," říká Lucie Moravcová ze Svobody zvířat.

Petice se vztahuje k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, která v pátek 28. 4. prošla 2. čtením v Poslanecké sněmovně a navrhuje ukončení činnosti kožešinových farem. Na jaře 2016 ji předložila skupina poslanců v čele s poslancem Robinem Böhnischem. Podle očekávání by novela mohla 3. čtením projít na květnové schůzi Poslanecké sněmovny.

"V tuto chvíli s ní seznámím petiční výbor, seznámím s ní zemědělský výbor, který je garančním výborem pro projednávání tohoto zákona,! a s jeho předsedou se pokusím domluvit společný postup. Obvyklé veřejné projednávání bychom nemuseli stihnout už z toho důvodu, že zákon je ve 3. čtení. Takže pokud by skutečně 3. čtení probíhalo v květnu, tak předpokládám, že ještě před vlastním hlasováním budu celou Poslaneckou sněmovnu informovat o petici, počtu petentů, prostě o obsahu toho, o co občanům, kteří tento názor podepsali, jde," dále uvedla Zuzka Bebarová Rujbrová.

Zákaz či legislativu výrazně omezující chov tzv. kožešinových zvířat již přijalo 12 evropských států. V České republice v současné době funguje ještě 9 farem, kde se chovají norci a lišky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů