Úterý, 19. března 2024

Rozpočet programu pro úspory energie se má navýšit o 30 mil.

Rozpočet programu pro úspory energie se má navýšit o 30 mil.

Rozpočet státního programu na podporu úspor energie Efekt 2 pro letošní rok se má proti schváleným 120 milionům korun o 30 milionů korun navýšit. Počítá s tím návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který ve středu projedná vláda. Peníze navíc mají být převedeny z nespotřebovaných výdajů MPO.

Program Efekt 2 navazuje na program Efekt, jenž byl na podporu úspor energií určen dosud. Ministerstvo financí schválilo v programové dokumentaci rozpočet programu ve výši maximálně 150 milionů korun ročně, tj. 750 milionů korun na celé programové období od roku 2017 do roku 2021.

Cílem programu je zvýšit úspory energie díky informovanosti malých odběratelů, zvyšování kvality energetických služeb nebo podpora veřejného sektoru k hospodárnému nakládání s energiemi. Podporovány jsou například dotace na veřejné osvětlení.
Program Efekt byl založen v roce 1998, tedy ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Sloužil k podpoře projektů menšího rozsahu a fungoval jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je například Nová zelená úsporám.
Původní program byl nejprve schválen do roku 2016. Vláda loni v listopadu rozhodla o jeho prodloužení do konce letošního roku. Důvodem bylo nedočerpání finančních prostředků z programu v loňském roce. Na rozdíl od minulých let ale jdou peníze použít pouze na rekonstrukce veřejného osvětlení. Právě u nich byl loni podle MPO značný převis žádostí o dotaci.
Loni bylo v programu Efekt 80 milionů korun, o 38 milionů korun více než v roce 2015. Podle MPO pokryly 50 milionů Kč výnosy z prodeje emisních povolenek, 30 milionů Kč šlo ze státního rozpočtu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů