Úterý, 19. března 2024

Bloomberg: Norsko hledá novou ropu v Barentsově moři

Bloomberg: Norsko hledá novou ropu v Barentsově moři
Vzhledem k tomu, že ropný průmysl se jen taktak zotavuje z nejvýraznějšího propadu za několik desetiletí, je Severní ledový oceán zřejmě tím posledním místem, kde by chtěl někdo hledat ropu. Jinak tomu je ale v Barentsově moři u severního cípu Norska. Úřady odhadují, že firmy jako je Lundin Petroleum nebo OMV letos v této oblasti provedou rekordních 15 vrtů.
Oproti americkým vodám Severního ledového oceánu, kde navrhuje hledat ropu prezident Donald Trump, má Barentsovo moře řadu výhod. Díky Golfskému proudu prakticky nezamrzá a na rozdíl od vod kolem Aljašky a Grónska, které ropné firmy jako je Royal Dutch Shell už opustily, relativně mělké vody u norského pobřeží znamenají, že vrty jsou levnější a potenciální přínos obrovský.
Jak poznamenala agentura Bloomberg, nyní se připravuje největší průzkum v pobřežních vodách od 90. let, kdy byla prospekce na šest let úplně zastavena.
Norsko předpokládá, že v dosud neprobádaných ložiscích v Barentsově moři by mohlo být více než 17 miliard barelů ropy a zemního plynu, což představuje téměř 65 procent z dosud neprozkoumaných zdrojů na území Norska. Produkce ropy se v této skandinávské zemi od roku 2000 snížila o polovinu.
Od roku 2010 firmy Statoil, Lundin a OMV už v této oblasti objevily ložiska o objemu více než miliardy barelů a společnost Eni vloni zahájila těžbu ze své první vrtné plošiny Goliat. Pro účely prospekce v Barentsově moři teď norská vláda připravuje rekordní počet licencí.
Navzdory optimismu ropných firem je ale těžba ropy v oceánských vodách stále kontroverzní. Ekologické skupiny jako je Greenpeace a Světový fond na ochranu přírody (WWF) poukazují na to, že ropné plošiny zasahují příliš blízko k polárnímu ledovci a jeho křehkému ekosystému, kde žije mnoho živočišných druhů od planktonu po savce.
Otázkou rovněž zůstává, zda těžba ze vzdálených oblastí Barentsova moře bude zisková, když globální oteplování může poptávku po fosilních palivech zásadně srazit.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů