Úterý, 19. března 2024

V Brně vznikne biobanka pro uchovávání dvou milionů vzorků

V Brně vznikne biobanka pro uchovávání dvou milionů vzorků

Novou banku pro uchovávání až dvou milionů biologických vzorků vybuduje brněnské Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX). Rozšíří také své laboratoře, kde zkoumá například vliv škodlivin ve vzduchu a vodě na lidské zdraví. Masarykova univerzita získala na projekt téměř čtvrt miliardy korun z evropských fondů. Stavba začne letos, potrvá do roku 2019.

K vlivům okolního prostředí na lidské zdraví vědci řadí znečištěné ovzduší a vodu, chemické látky, ale i nedostatek pohybu, alkohol, kouření, zneužívání léků a drog, hluk nebo stres. Při výzkumu je nutné dlouhodobě sledovat velké skupiny lidí, a to nikoliv až od okamžiku, kdy onemocní.
"Musíme začít sledovat zdravé pacienty, abychom se mohli dívat, jak se vyvíjí jejich zdravotní stav během života, jaký mají vliv různé faktory," řekla dnes novinářům ředitelka RECETOX Jana Klánová.
Nyní startuje nová velká studie. Vědci oslovují nastávající matky v Brně, jejichž děti by se mohly stát součástí studie po příštích 20 let. Odborníci chtějí do studie zařadit až 10.000 rodin. Osloví také dospělé účastníky starší studie, od kterých mají z minulosti převážně dotazníková data, pro uchovávání vzorků totiž nebyla kapacita.
Vědce zajímá, s čím lidé přicházejí do styku, nakolik se cizorodé látky hromadí v jejich tkáních. Od účastníků studie budou uchovávat vzorky krve, moči nebo slin pro pozdější analýzy, a to v desítkách vzorků z každého odběru. Při skladování je nezbytností bezchybné značení a robotické ovládání, které vyloučí lidskou chybu.
Právě proto vznikne v Univerzitním kampusu Bohunice biobanka. "Projekt má velký potenciál přinést do budoucna informace o tom, jak vznikají nemoci," uvedl náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno pro vědu, výzkum a školství Tomáš Kašpárek.
Díky rozšířeným laboratorním kapacitám bude RECETOX více zkoumat také látky tělu vlastní, například metabolity, které mohou vypovídat leccos o tom, jak organismus funguje a reaguje. Další oblastí zájmu je mikrobiom, tedy společenství mikroorganismů, které přirozeně osidlují lidskou kůži, sliznice, ústní dutinu nebo střeva. Mohou ovlivňovat imunitní reakce, vědci chtějí v mikrobiomu pátrat po raných ukazatelích rozvoje chronických nemocí.
Jan Tomandl
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů