Úterý, 19. března 2024

Program ke zvýšení energetických úspor v Praze startuje od června

Program ke zvýšení energetických úspor v Praze startuje od června

Malí a střední podnikatelé v Praze budou moci od června získat bezúročné investiční úvěry a finanční příspěvky na financování svých projektů zaměřených na energetické úspory. V rámci program ENERG, který v listopadu schválila vláda, je celkem vyčleněno 130 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která se s ministerstvem průmyslu a obchodu domluvila na financování projektu.

Mezi podporované aktivity patří podle dřívějšího vyjádření ministerstva mimo jiné zvýšení energetické účinnosti budov, ve kterých je uskutečňována ekonomická činnost, nebo výroba energie z obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu příjemce podpory, a tím úplného nebo částečného nahrazení stávající výroby energie z neobnovitelných zdrojů. Jde o pilotní projekt, kdy stát v oblasti zvyšování energetické účinnosti v průmyslu využije namísto dotací finanční nástroje.
"Program jsme připravili pro pražské podnikatele, kteří se ke zvýhodněným produktům a programům dostávají daleko hůře než podnikatelé mimopražští," uvedl dnes generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek. "Výzva k programu bude zveřejněna v následujících týdnech. Příjem žádostí pak bude spuštěn k 1. červnu 2017," dodal.
Jediným akcionářem ČMZRB je Česká republika zastoupená ministerstvem průmyslu a obchodu, ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtu krajů a evropských fondů banka poskytuje podpory malým a středním podnikatelům formou záruk a zvýhodněných úvěrů a zvýhodněné úvěry pro rozvoj technické infrastruktury obcí. Banka byla založena v roce 1992.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů