Úterý, 19. března 2024

Čína a Indie nejoblíbenější pro investice do obnovitelných zdrojů

Čína a Indie nejoblíbenější pro investice do obnovitelných zdrojů

Čína a Indie překonaly Spojené státy a staly se nejoblíbenějšími zeměmi pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Vyplývá to z indexu atraktivity zemí pro obnovitelné zdroje energie, který sestavuje britská společnost Ernst & Young. Celkem index zahrnuje 40 zemí po celém světě.

Spojené státy, které v hodnocení v předchozím roce skončily první, se propadly až na třetí místo kvůli změně energetické politiky pod vedením nového prezidenta Donalda Trumpa. Trump vydal několik nařízení omezujících politiku v oblasti klimatických změn předchozí vlády. Mimo jiné chce oživit americký uhelný průmysl a nařídil přezkoumat plán čisté energie, který vyžaduje, aby státy snížily emise oxidů uhlíku z elektráren.
Čína naopak letos oznámila, že do roku 2020 utratí 363 miliard USD (8,7 bilionu Kč) za rozvoj kapacity výroby energie z obnovitelných zdrojů. Indická vláda představila plány na zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2022 o 175 gigawattů.
Čtvrté místo v žebříčku patří Německu a pětici nejatraktivnějších uzavírá Austrálie. Z dalších evropských zemí skončila Francie osmá a Británie desátá. Británie si sice o čtyři příčky polepšila a vrátila se mezi nejatraktivnějších deset zemí, podle analytiků je však důvodem z velké části i propad zemí, které loni byly před ní, napsala agentura Reuters.
Propad v indexu zaznamenaly zvláště Brazílie, Jihoafrická republika a Egypt. Kromě Británie si polepšily Austrálie, Japonsko, Jordánsko a Pákistán. Nově se v žebříčku objevily Kazachstán, Panama a Dominikánská republika.
"Pohyby v indexu ilustrují vliv politiky na investice a rozvoj obnovitelných zdrojů energie - jak vliv pozitivní, tak škodlivý," komentoval zprávu vedoucí týmu sestavujícího index Ben Warren. Podpůrná politika a dlouhodobá vize jsou podle něj důležité pro budoucnost čisté energie. Dodal rovněž, že sektor s obnovitelnou energií se začíná uvolňovat díky propracovanější technologii, nižším nákladům a pokročilejším bateriím.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů