Úterý, 19. března 2024

Horní Jiřetín se zbavuje závislosti na uhlí

 Díky netradiční sbírce projde proměnou jako první místní škola..

Horní Jiřetín se zbavuje závislosti na uhlí

Žáci ze základní školy v severočeském Horním Jiřetíně dnes měli netradiční výuku. Učili se o nových technologiích a obnovitelných zdrojích energie, navíc si mohli pochutnat na zmrzlině mražené mobilním solárním systémem, vyrobit peněženku z nápojového kartonu či náušnice z pivních zátek, nebo nasadit brýle s virtuální realitou a podívat se na chvíli do Arktidy.

Zábavným programem u školy odstartoval mnohem větší projekt. Město Horní Jiřetín, jehož samotnou existenci donedávna ohrožovala těžba uhlí, se totiž rozhodlo omezit svou závislost na hnědém uhlí a začít více využívat výhody, které nabízejí obnovitelné zdroje energie či energetické úspory. První na řadě je právě místní škola. Začala sbírka www.vyzvaprojiterin.cz.

Město ve škole brzy vymění staré kotle na uhlí za tepelná čerpadla. S projektem pomůže městu organizace Greenpeace, která právě dnes spustila sbírku na instalaci fotovoltaických panelů doplňující připravovanou výměnu kotlů.

Cílem je vybrat minimálně 300 tisíc korun. Čím více se vybere, tím více energie z obnovitelných zdrojů budou v Jiřetíně vyrábět. Všechny peníze budou věnovány na fotovoltaický systém, veškerou administraci a organizaci sbírky pokrývá Greenpeace. Součástí projektu je i plán odebírat veškerou další elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Sbírka www.vyzvaprojiterin.cz je v mnoha ohledech netradiční. Peníze budou vybírat aktivní lidé, kteří si na internetu založí tzv. dárcovské výzvy. V rámci nich budou přesvědčovat lidi ze svého okolí, kamarády či rodinu, aby škole finančně přispěli. Aby je k tomu motivovali, mohou jim například na oplátku něco slíbit, udělat něco bláznivého nebo oslavit výročí s dárkem pro školu místo pro sebe.

Sbírka je plánovaná minimálně do konce června. Příkladem jde i paní ředitelka s učitelským sborem. Chtějí, aby rodiče místo dárečků a pozorností pro učitele na konci školního roku přispěli škole na fotovoltaické panely.

Klára Křivánková, ředitelka ZŠ a MŠ Horní Jiřetín, řekla:
"Naše škola je tvořena základní a mateřskou školou, a tak vzděláváme a vychováváme děti od těch nejmenších. Stejně jako celé město i škola je plná skvělých lidí a žáků, které se snažíme vést k hrdosti na svou školu i město, kde žijí. Při pohledu do budoucna určitě nechceme, aby se o svůj domov museli obávat podobně jako jejich rodiče či prarodiče, kteří zažili boj o zachování těžebních limitů či dokonce bourání obcí. Nejen v rámci environmentální výchovy tak chceme pomoci městu zbavit se závislosti na uhlí a využít potenciál obnovitelných zdrojů."

Jan Freidinger, koordinátor projektu Výzva pro Jiřetín:

"Pokud se nám to povede, pojede škola od nového školního roku pouze na obnovitelnou energii. Navíc chceme, aby Jiřetín byl příkladem i jiným městům, těm bezplatně nabídneme námi vytvořený nástroj pro uspořádání podobné sbírky pro jejich budovy. Právě soláry na střechách a výroba energie z obnovitelných zdrojů v majetku obcí, energetických družstev, malých a středních podniků či malovýrobců jsou budoucností energetiky. Lidé a obce mají mít právo si vyrábět vlastní energii."

Vladimír Buřt, starosta města Horní Jiřetín, řekl:

"Zažili jsme už mnohokrát vyhánění lidí z domovů a bourání obcí kvůli těžbě. Žijeme na hraně uhelné jámy, na vlastní oči vidíme zničenou krajinu a víme, co to je žít v nejistotě, že jednoho dne bagry a buldozery srovnají naše domovy se zemí. Chceme, aby se naše děti už nemusely bát o své domovy. Chceme jim ukázat, že budoucnost je v čistých zdrojích energie, pomocí nichž si samy mohou elektřinu vyrábět. Proto začínáme symbolicky s místní školou."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů