Úterý, 19. března 2024

Plzeňská firma na Expu v Astaně představí systém ukládání energie a moderního řízení spotřeby elektřiny

Plzeňská firma na Expu v Astaně představí systém ukládání energie a moderního řízení spotřeby elektřiny

Společnost NetPro systems, která vyrábí baterie na ukládání energie, bude jednou z mála firem, které budou zastupovat Českou republiku na Expu. Letošní ročník mezinárodní výstavy je zaměřen na téma budoucnost energie, plzeňská společnost NetPro systems přitom letos spustila výrobu baterií EnergyCloud, které zajišťují energetickou soběstačnost, a při využití obnovitelných zdrojů i udržitelnost stavu planety.

Mezinárodní výstava Expo 2017 se letos koná v kazachstánské Astaně, potrvá od 10. června do 10. září, tedy přesně tři měsíce. Vláda schválila účast České republiky 30. května, organizačně ji má na starost Ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním tématem výstavy je letos energie budoucnosti, tedy snižování emisí, zvyšování energetické účinnosti nebo využívání obnovitelných zdrojů. Mezi desítkou českých firem, které jedou na Expo představit unikátní technologie, je plzeňská firma NetPro systems.

Firma letos spustila sériovou výrobu baterií EnergyCloud, které umožňují ukládání energie získané například ze solárních panelů pro pozdější využití. Zajišťují tak energetickou soběstačnost a díky využívání obnovitelných zdrojů šetří planetu i náklady na energie, slouží navíc jako záložní zdroj energie v případě výpadku sítě. ,,Možnost účastnit se mezinárodní výstavy Expo je pro nás potvrzení, že naše technologie přináší řešení budoucího získávání i spotřeby energie, a to nejen v domácnostech, ale i ve firmách nebo v celých městech," říká Tomáš Jelínek ze společnosti NetPro systems.

Baterie EnergyCloud jsou velmi užitečné v místech, kde je zatím nerozvinutá síť, případně v takzvaných ostrovních systémech, kde je lokalita úplně odpojená od centrální sítě. Společnost NetPro systems na konferenci v rámci doprovodného programu na Expu představí vlastní řešení řízení sítí, které může využít i přímo Kazachstán. ,,Astana chce vybudovat hypermoderní síť, která bude navíc využívat obnovitelné zdroje a my budeme moc rádi u toho," dodává Tomáš Jelínek. Kazachstán přitom není první zahraniční trh, se kterým firma jedná o dodávkách plzeňského produktu. Poptávku zaznamenala například z Jihoafrické republiky, z Velké Británie nebo Skandinávie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů