Úterý, 19. března 2024

Technologie zlevňují, obnovitelné zdroje se brzy obejdou bez dotací

Technologie zlevňují, obnovitelné zdroje se brzy obejdou bez dotací

Vývoj technologií v oblasti obnovitelných zdrojů postupuje takovým tempem, že je v řádu let bude možné provozovat se ziskem bez nutnosti dotací. Shodli se na tom účastníci diskusního setkání Institutu pro veřejnou diskusi v pražském hotelu Marriott, které se věnovalo tématu Obnovitelné zdroje - současnost i budoucnost energetiky.

,,Je dobré být zelený, ale obnovitelné zdroje jsou především podnikatelskou příležitostí," prohlásil Jörg Kubitza, bývalý šéf divize strategie a rozvoj podnikání dánského developera a provozovatele větrných elektráren MHI Vestas Offshore Wind. ,,V roce 2030 by měly členské státy EU spotřebovávat nejméně 27 % energií z obnovitelných zdrojů. A většina zemí EU bude muset výrazně zvýšit své úsilí, aby tohoto cíle dosáhla," upozornil.

Jak uvedl Vítězslav Benda, vedoucí skupiny fotovoltaiky na katedře elektrotechnologie ČVUT v Praze, technologický vývoj výrazně snižuje především ceny fotovoltaických panelů. ,,Mezi rokem 2016 a 2017 spadla cena fotovoltaických modulů o 30 %. Současné ceny jsou na 10 % cen z roku 2007," řekl. Dochází rovněž k významnému nárůstu jejich životnosti. Investiční ceny FVE systémů se díky tomu již dostávají pod dolar za watt instalovaného výkonu. Fotovoltaické elektrárny tak již v současnosti mohou svými náklady konkurovat i větrným elektrárnám.

Na nové trendy v energetice reaguje i ČEZ. Ředitel divize Nová energetika Skupiny ČEZ Tomáš Pleskač vysvětlil směr, kterým se dominantní český výrobce elektřiny bude ubírat. ,,V budoucnu bude nepochybně ubývat uhelných zdrojů v portfoliu Skupiny ČEZ. Dříve nebo později dojde k odstavení Dukovan. Pokud chce ČEZ zachovat svou sílu, případně růst, existují dva možné směry vývoje - obnovitelné zdroje a takzvaná nová energetika," řekl. V současnosti se ČEZ zaměřuje na vstup do již běžících projektů větrných elektráren v západní Evropě. Zároveň však počítá i s vlastním developmentem a soustavným zvyšováním efektivity provozu nových zdrojů.

Obnovitelné zdroje v současnosti představují asi čtvrtinu instalovaného výkonu elektráren Skupiny ČEZ. Cílem ČEZ je tento poměr v příštích letech znásobit. ,,V horizontu 5 až 10 let dojde k poklesu cen technologií na takovou úroveň, že obnovitelné zdroje budou schopny dodávat elektřinu bez toho, aby potřebovaly mimotržní podporu," předpověděl Pleskač.

Další rozvoj obnovitelných zdrojů energie může zajistit budoucí změna legislativy. ,,Zimní balíček požaduje po členských státech zjednodušení procesů využívání obnovitelných zdrojů," uvedl Ladislav Havel, ředitel Odboru elektroenergetiky a teplárenství Ministerstva průmyslu a obchodu. Obnovitelným zdrojům by tak mohla padnout jedna z bariér dalšího rozvoje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů