Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Ušetřete na chlazení

30.06.2008  |  140× přečteno      vytisknout článek

Ušetřete na chlazení

Profesionální kuchyni, která by postrádala chladicí nebo mrazicí zařízení, si lze dnes už jen stěží představit - patří totiž neodmyslitelně do každého gastroprovozu.

Kritérií, která by měla být při výběru zařízení zohledněna, je několik a jako první můžeme uvést požadovanou kapacitu chladicí nebo mrazicí skříně. Důležitou úlohu při výběru by mělo hrát i umístění technologie a je potřeba dát pozor na to, aby mělo chladicí zařízení dostatečné odvětrávání. Chladicí agregát produkuje poměrně dost tepla, a když není ventilace na dostatečné úrovni, snižuje se jak účinnost zařízení, tak životnost.

SKLO JE TRENDY, ALE NEREZ VYDRŽÍ DÉLE

Zařízení můžeme rozdělit do několika kategorií, a to nejdříve na chladicí a mrazicí skříně. Teplotní rozsah chladicích skříní bývá 2 až 10 °C, u mrazicích skříní - 10 až - 26 °C a některé chladicí skříně dokáží díky rozsahu od - 2 °C i mrazit. Dostupná jsou samozřejmě zařízení, která kombinující oddělený chladicí a mrazicí prostor. Povrchová úprava je pak nejčastěji nerezová nebo v klasickém bílém provedení. Nerezový povrch při nešetrném zacházení v čase jeví známky opotřebování, ale bude i nadále bez problémů sloužit v řádu let. U bílého provedení je nešetrné zacházení ihned zcela viditelné, a navíc časem se může objevit i koroze na poškozených místech. Pokud máte zálusk na skříně s prosklenými dveřmi - určitě nebudou mít takové izolační vlastnosti jako běžné plné dveře.

O co se zákazníci zajímají velice málo, je provedení izolace (návazně spotřeba energie), umístění výparníku či zobrazení teploty (kontrola) nebo hygienické provedení komory skříně. A přitom všechny tyto aspekty by měly být vzaty v úvahu při nákupu zařízení a jejich váha poté konfrontována s cenou. Pokud jde o trendy, i zde je jako všude jinde často vidět snaha výrobců o snížení spotřeby energií a vyšší šetrnost vůči životnímu prostředí. Jistotu, že je produkt energeticky efektivní, vám dá například jeho přítomnost v Energeticky technologickém seznamu (Energy Technology List), který je předepsán britskou vládou a v současnosti čítá již víc než šest tisíc výrobků.

O KOLIK PENĚZ ROČNĚ PŘICHÁZÍTE?

Jednou ze značek, která zde má zastoupení, je například Electrolux - s novinkami pro větší efektivitu přichází pravidelně. Jedním z revolučních řešení je tzv. bezúdržbový kondenzátor, který je navržen tak, aby byl "necitlivý" na prach a tím umožňoval provoz chladicího systému vždy v optimálních podmínkách, dochází zde také ke snížení spotřeby energie o 13 % a ke snížení hluku na 51 decibelů (úroveň srovnatelná s knihovnou). Úsporu je možné snadno spočítat a zatímco současná mrazicí skříň s objemem 650 l běžně spotřebuje 22 Kwh/48 hodin, novinka ECA-ETL SMART 650 l spotřebuje pouze 17,8 KWh/48 hodin. Úspora je tedy 4,2 Kwh/48 hod, za rok 766 KWh, tedy úspora téměř 20 %, a při ceně 3,50 Kč/KWh to znamená finanční úsporu cca 2300 Kč/ročně. Každý si pak snadno spočítá, kolik podobných skříní ve své kuchyni má a o kolik peněz takto ročně přichází.

AUTOR: Přemysl Vaněk
marketingové oddělení Kovoslužby OTS


Pár důležitých tipů:

Důležitou úlohu má také hygiena - aby bylo možné vnitřní část dokonale vymýt, používají se zaoblené rohy, které se čistí lépe než ostré. Zásadní věcí je rovněž zobrazení, resp. možnost přesného odečtu teploty uvnitř skříně. Upřednostňujte proto raději digitální zobrazení teploty, kdy lze vždy přesně odečíst stupně Celsia a vyhovět tak požadavkům sledování kritických bodů HACCP. Rozdíl mezi skříněmi je i v uspořádání ukládacího prostoru. V nejlepším případě máte v kuchyni sestavu konvektomat-zchlazovač-chladicí/mrazicí skříň, samozřejmě vše optimalizované pro gastronádoby. V průběhu přípravy pokrmů pak dojde k ušetření práce, zkrácení doby manipulace a snížení rizika kontaminace. Kvalitní skříně vydrží v provozu kolem dvaceti let a v podstatě jde o bezúdržbová zařízení. Závady se výjimečně objevují u kompresorů a není výjimkou, že obsluha poškodí výparník.

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Ekologický oskar
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist