Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Když čistí voda i pára

01.07.2008  |  128× přečteno      vytisknout článek

Když čistí voda i pára

V oblasti mycích technologií se volá po hospodárnosti, ekologickém a šetrném provozu, a přitom po efektivitě a výkonu. Pro hotelový provoz to platí také. Naštěstí existuje celá řada inteligentních řešení, která šetří nejenom energii, ale i čas a peněženku.

Velkou roli hrají i zdánlivé maličkosti, jako jsou dvouplášťová provedení myčky spořící energii, výkonný samočisticí program, hlubokotažená nádrž, celoplošná síta nebo snadno dostupná mycí ramena, usnadňující čištění. A co automatické dávkování mycího a oplachového prostředku nebo přehledné ovládání jedním jediným tlačítkem, zjednodušující ob-sluhu? Právě na detailech pak celek stojí i padá.

VÝHODY KOMPLETNÍHO SYSTÉMU

Novinkou jsou pak myčky se zpětným získáváním tepla z odpadních par nebo s kombinovaným zpětným získáváním tepla z odpadních par a odpadní vody. Výrobce Winterhalter Gastronom tyto nové úsporné řady myček dodává pod názvem Energy, resp. Energy . Co je podstatou? Při každém odebírání čistého nádobí uniká teplá pára představující hodnotnou energii, která se doslova rozpustí ve vzduchu. Speciální myčka ji ale pomocí výměníku odpadních par z vnitřního prostoru odsaje předem a její energii použije pro ohřátí přitékající studené vody. Součástí některých typů myček z této řady je navíc druhý výměník, jenž ještě využívá energii odpadní vody. Úspora během desetiletého období standardního provozu může dosáhnout až 236 tisíc Kč, v závislosti na typu myčky.

Pokud provozovatel uvažuje o koupi nové myčky, měl by si změřit tvrdost vody, popř. si nechat odborně doporučit odpovídající zařízení na úpravu vody a vhodné mycí prostředky. Ideální je sehnat kompletní řešení. Tím se vyvaruje nepříjemné situace, kdy např. umyté nádobí není čisté a výrobce to svádí na dodavatele mycích prostředků, který naopak tvrdí, že závada je v mycím stroji.

ZAHOĎTE UTĚRKU, NENÍ TŘEBA

Pro mycí stroje v gastronomickém provozu platí povinnost dodržovat přísné hygienické normy. Při nedostatečné teplotě a nedostatečném dávkování mycích prostředků se myčka může stát semeništěm bakterií. Profesionálně umyté sklo je na pohled čisté a s minimem mikroorganismů. Profesionalitu by také neměl postrádat personál. Dodnes si vzpomínám, kterak v jednom podniku číšník leštil na letní zahrádce sklo a vzhledem k teplu si otřel pot z čela tou samou utěrkou, kterou leštil sklenice. Často slýchávám otázku: "Jde to bez leštění?" Odpověď zní: Ano, ale je nutné si uvědomit, že záleží na kvalitě vody či mycích prostředků a profesionalitě stroje. A pak také na ochotě a možnosti investovat.

Hlavním specifikem kvalitní myčky by mělo také být, že po vyndání ze stroje není nutné nádobí dál "upravovat" - leštit, utírat apod. Myčka se musí postarat o čistou sklenku od začátku mytí až do závěrečného usušení. Jakmile se objeví na stěnách sklenic zaschlé kapky, je něco v nepořádku. Na utěrku ale zapomeňte, pro hygienicky i opticky čisté nádobí je největším nepřítelem. Pokud jsou sklenice ihned po vyjmutí z myčky chladné a současně hygienicky čisté, svědčí to o kvalitní myčce.

AUTOR: Lucie Gallo
marketing, Winterhalter Gastronom


Hotelovému provozu na míru

O velikosti a počtu myček v hotelovém provozu rozhoduje jeho kapacita. Vytížený hotelový bar ocení menší myčku na sklenice. V zázemí kuchyně pak rozhodně najde uplatnění typ mycích strojů, který umožní mýt i větší talíře, např. na pizzu nebo tácy. Pro rozsáhlejší hotelový komplex je možné využít modulární systém výrobce Winterhalter, který nabízí možnost sestavit myčku podle přání zákazníka. Součástí systému je i zdokonalený koncept hygieny a obsluha pomocí multifunkční dotykové obrazovky.

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Ekologický oskar
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist