Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Jak uspořit pří vaření ? Papiňák je řešení!

19.11.2011  |  125× přečteno      vytisknout článek

Jak uspořit pří vaření ? Papiňák je řešení!

Papiňák přináší do našeho vaření více komfortu, uspoří čas i energii. I pro přípravu pokrmů v tlakovém hrnci se bude hodit pár vychytávek.

Jak papiňák funguje

Tlustostěnná nádoba, ve které se vaří při vyšším tlaku než je běžný atmosférický, to je jednoduchý popis právě tlakového hrnce. Díky vysokému tlaku se uvnitř nádoby dosáhne vyšší teploty (až 130 °C), a tím se pokrmy rychleji uvaří či podusí. Plusem navíc je, že jsou pokrmy připravované v papiňáku chuťově výraznější.

Vychytávky pro vaření v tlakovém hrnci

Když začínáme vařit v papiňáku, jistě uvítáme pár rad. Již dávno neplatí předsudek o tom, že je vaření v tlakovém hrnci nebezpečné, proto se ho ani začínající kuchař/ka nemusí obávat. Moderní tlakové hrnce jsou opatřeny několika bezpečnostními pojistkami. Ty hlavně zajistí, aby během vaření nedošlo k úniku pokrmu z nádoby. 

Začínáme vařit v tlakovém hrnci - základní pravidla

  1. Tlakový hrnec plníme maximálně do 2/3 objemu nádoby. U pokrmů, které během vaření pění, bobtnají nebo jinak výrazně nabývají, plníme maximálně do poloviny objemu hrnce. Eliminujeme tak překypění a zanesení ventilů.
  2. Při tlakovém vaření používáme méně vody a tuku.
  3. Naplněný a správně uzavřený hrnec se zvoleným tlakem postavíme na sporák, jehož výkon nastavíme na nejvyšší stupeň. Již po chvilce z tlakového hrnce začne unikat pára, teplotu snížíme tak, aby z ventilu ucházelo jen malé množství páry.
  4. Výraznější chuť a aroma pokrmu získáme, když maso nejprve v tlakovém hrnci na troše oleje orestujeme (třeba na cibulce). Až potom přidáme ostatní suroviny a vaříme.
  5. Při prvních pokusech s vařením v tlakovém hrnci se často stává, že pokrm trošku rozvaříme, protože neodhadneme rychlost změknutí surovin.

Výhody moderních tlakových hrnců

Papiňáky výrazně spoří čas a energii. Tuhé plátky hovězího jsou měkké podle tloušťky a množství masa v hrnci už od 20 - 30 minut, což se nedá srovnávat s dlouhým dušením v klasickém hrnci s poklicí, kdy jde o dlouhé hodiny.

K velkým úsporám dochází i ve spotřebě energie, a to až 70 %. Samozřejmě záleží na faktorech jako zdroji tepelné energie, plnění tlakového hrnce a typu pokrmu.

V mnoha ohledech je vaření v tlakovém hrnci výhodnější. Výrobci papiňáky stále zdokonalují, pákové uzávěry byly již z většiny nahrazeny bajonetovými. Při větší investici se dočkáme už i variant se zkrácenými rukojeťmi, které nám ušetří místo při skladování.

ZDROJ: http://clanky.vareni.cz/pravidla-pro-vareni-v-tlakovem-hrnci/


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Ekologický oskar
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist