Pátek, 29. března 2024

Těžba břidlicového plynu - Shell podepsal přelomovou dohodu na Ukrajině

Těžba břidlicového plynu - Shell podepsal přelomovou dohodu na Ukrajině

Shell hodlá investovat nejméně deset miliard dolarů. Těžba může vymanit Ukrajinu ze závislosti na ruském Gazpromu.

Shell se stane největším investorem do ukrajinské ekonomiky od získání její nezávislosti v roce 1991. Během ekonomického fóra v Davosu podepsal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dohodu s výkonným ředitelem Shellu Peterem Voserem o vytvoření společného podniku pro těžbu břidlicového plynu na východní Ukrajině.

Nadnárodní společnost hodlá do těžby investovat nejméně 10 miliard dolarů.

Kyjev si vybral Shell jako partnera již loňský rok, nyní byla připravena dohoda o rozdělení zisku a počátkem týdne souhlasily i místní samosprávy. Ukrajina má třetí největší zásoby břidlicového plynu v Evropě (za Polskem a Francií) a doufá, že se jí podaří napodobit revoluci, kterou techniky těžby nekonvenčního plynu vyvolaly v USA.

Podle nového ministra energetiky Eduarda Stavyckého na nalezišti Juzivska, které připadlo Shellu, by společnost mohla v roce 2018 těžit "na plný výkon" 20 miliard kubíků ročně. "Zatím můžeme jenom odhadovat. Podle nejoptimističtějších předpovědí to bude 20 miliard, ale i při těch nejpesimističtějších půjde o 7-8 miliard kubíků ročně," řekl ministr agentuře Interfax.

"Pokud se naplní optimistické předpovědi, tak by to znamenalo, že vyřešíme problém nedostatku plynu na Ukrajině a možná budeme moci i něco vyvážet," myslí si Stavyckij. Dnes těžba plynu na Ukrajině pokrývá pouze potřebu domácností, pro průmysl se plyn dováží z Ruska.

Podle podepsané dohody začne geologický průzkum ještě letos a Shell do něj investuje 400 milionů dolarů. Počátkem roku úřady oznámily, že celkově by firma měla investovat "podle nejpravděpodobnějšího scénáře" nejméně deset miliard dolarů, v případě nejoptimističtější prognózy až padesát miliard dolarů. Vloni Shell investoval ve světě asi 30 miliard dolarů.

"Tohle je naprostá změna paradigmatu," řekl deníku Financial Times předseda Americké obchodní komory na Ukrajině Jorge Zukoski. Přitáhne to podle něj i další zahraniční investory. Dohoda bude mít také vliv na jednání s Gazpromem o dodávkách plynu. Kyjev si totiž dlouhodobě stěžuje, že kvůli nevýhodným dohodám platí Rusku za plyn jednu z nejvyšších cen v Evropě. "Když jsme mluvili o alternativních zdrojích plynu, tak nás Gazprom nebral vážně. Dohoda naši pozici výrazně posílí," řekl agentuře Reuters analytik Valentyn Zemljanskyj.

Uvědomuje si to i ministr energetiky Eduard Stavyckyj. "Pokud naši kolegové z Gazpromu nebudou souhlasit se snížením cen, tak budou riskovat ztrátu svého největšího zákazníka," varoval prostřednictvím listu Financial Times Stavyckyj.

Vláda se nyní soustředí na dvě dohody, které se připravují s dalšími nadnárodními společnostmi. Konsorcium, vedené ExxonMobilem, získalo licenci na těžbu plynu na šelfu Černého moře. Chevron zase dostal do správy druhé naleziště břidlicového plynu Oleska na západní Ukrajině. Tady ale může nastat problém. Těžbu musí odsouhlasit místní samosprávy a na rozdíl od Doněcku a Charkova, což jsou bašty vládnoucí Strany regionů, lvovskou a ivanofrankovskou oblast ovládá opoziční nacionalistická Svoboda. Proti těžbě protestují také ekologické organizace, takže dohoda není zdaleka jistá.

Opozice také upozorňuje, že v konsorciu kromě Chevronu je i záhadná společnost SPK-Geoservis. Podle deníku Ukrajinska pravda panuje přesvědčení, že patří rodině prezidenta Janukovyče. Je tedy možné, že proces schvalování dohody bude ještě obtížný.

10 MILIARD

dolarů, nejméně tolik hodlá do těžby břidlicového plynu na Ukrajině investovat Shell.

20 MILIARD

kubíků břidlicového plynu ročně by podle odhadů mohl Shell těžit od roku 2018.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů