Čtvrtek, 28. března 2024

Bývalý představitel ERÚ odmítá špatné nastavení výkupních cen

Bývalý představitel ERÚ odmítá špatné nastavení výkupních cen

olární boom z let 2009 a 2010 nezpůsobilo špatné nastavení výkupních cen elektřiny, ale stál za ním pád cen fotovoltaických panelů. V prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedl bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček. Audit ERÚ, který došel k závěru o špatném nastavení výkupních cen, podle Němečka pracoval s neúplnými informacemi a vycházel z chybných interpretací zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

"Nové vedení ERÚ zadalo auditorovi velmi tendenční úkol a následně mu neposkytlo všechny potřebné a relevantní informace. Není zřejmé, zda se tak stalo záměrně, opominutím nebo proto, že ERÚ po odchodu pracovníků, kteří se problematice věnovali, nemá potřebné kapacity," uvedl Němeček. "Audit a jeho výsledky je tedy třeba odmítnout jako celek," dodal.

ERÚ se k Němečkovu vyjádření nechtěl blíže vyjadřovat. "Na základě výsledků auditu a po provedeném právním rozboru úřad splnil svou zákonnou povinnost a podal podnět orgánům činným v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Do doby, než bude trestní řízení ukončeno, nebude úřad poskytovat žádná další vyjádření," sdělila ČTK mluvčí ERÚ Eva Jelínková.

Němeček zdůraznil, že solární boom způsobil pokles cen fotovoltaických panelů, který výrazně zvýšil výnosnost investic do solárních elektráren. "Platná legislativa neumožnila ERÚ na tento vývoj reagovat, protože měl možnost snížit výkupní ceny pouze o pět procent ročně. Vedení ERÚ na krizovou situaci opakovaně a dlouhodobě upozorňovalo, ale toto omezení padlo až změnou zákona v roce 2010," uvedl.
Fotovoltaické panely se v roce 2008 prodávaly zhruba za pět eur (nyní asi 128 Kč) za watt špičkového výkonu. V následujících letech začala jejich cena rychle klesat a na počátku roku 2012 se dostala na dvě eura za watt špičkového výkonu.

Výkupní cena elektřiny ze solárních elektráren uvedených do provozu v roce 2008 činila 13.460 korun za megawatthodinu. Pro elektrárny spuštěné v roce 2009 ji ERÚ snížil na 12.790 korun, pro zařízení z roku 2010 na 12.150 korun. Po změně zákona o obnovitelných zdrojích ERÚ výkupní cenu výrazně snížil a pro solární elektrárny spuštěné v roce 2011 ji stanovil na 5500 korun za megawatthodinu. Pro solární elektrárny uvedené do provozu letos je výkupní cena 2830 korun za megawatthodinu.

"Nastavené výkupní ceny vyvolaly solární boom. Nejsme ale schopni říct, jestli byly ceny nastaveny správně, nebo špatně," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták.

Výkupní ceny fotovoltaické elektřiny snižuje také Německo. Loni zde cena poklesla o 30 procent na 135 eur (3470 Kč) za megawatthodinu.

Současné vedení ERÚ pod vedením Aleny Vitáskové si nechalo zpracovat audit o činnosti úřadu v letech 2005 až 2011. Audit, který ERÚ zveřejnil ve čtvrtek na svých internetových stránkách, došel k závěru, že úřad stanovoval výkupní ceny fotovoltaické elektřiny nad rámec zákona a že pozdě reagoval na pokles cen solárních panelů.

Podle Informačního institutu, který minulý týden jako první audit ERÚ zveřejnil, je za vysoké ceny nezpochybnitelná objektivní odpovědnost bývalého vedení ERÚ, tedy bývalého předsedy Josefa Fiřta, místopředsedy Němečka a bývalého ředitele odboru elektroenergetiky Stanislava Trávníčka.

"Není pravdou, že by Energetický regulační úřad v letech 2005 až 2011 nastavil způsob výpočtu výkupních cen nad rámec zákona," uvedl však Němeček. Podle něj musel ERÚ podle zákona stanovit takové výkupní ceny, aby zajistil podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny ve výši osm procent v roce 2010. "Stanovené výkupní ceny tedy musely těmto investorům zajistit návratnost investic včetně přiměřeného zisku, jinak by celý mechanismus nemohl reálně zafungovat," uvedl Němeček.

Bývalý místopředseda ERÚ se také ohradil proti tvrzení, že pro postup stanovení výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů neexistovala interní pravidla. "Postup, včetně termínů a definování formy výstupů pro poradu vedení, byl pro každý kalendářní rok na počátku roku schválen poradou vedení a dále podle něj bylo postupováno. Zpracované výstupy byly řádně evidovány," uvedl.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v polovině února řekl, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. Peníze na podporu obnovitelných zdrojů odcházejí částečně ze státního rozpočtu, z větší části je však platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když odvádí 583 korun z každé megawatthodiny elektřiny. V letošním roce celková výše podpory pro všechny obnovitelné zdroje vystoupá na 44,4 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů