Čtvrtek, 25. dubna 2024

Izrael s Kyprem a Řeckem podepsali smlouvu o spolupráci v oblasti energetiky a vodního hospodářství

Izrael s Kyprem a Řeckem podepsali smlouvu o spolupráci v oblasti energetiky a vodního hospodářství

Izrael podepsal dne 8. srpna 2013 smlouvu s Kyprem a Řeckem o spolupráci v oblasti energetiky a vodního hospodářství. Elektrické sítě má kromě jiného spojovat podmořský kabel. Smlouva se týká rovněž kooperace u zemního plynu a recyklace odpadních vod.

Kvůli podepsání smlouvy se izraelský ministr energetiky a vodního hospodářství, Silan Šalom, setkal v Nikózii s Nicosem Kouyialisem, kyperským ministrem zemědělství, přírodních zdrojů a životního prostředí a také s řeckým ministrem životního prostředí, energetiky a klimatu, Georgem Lakkotrypisem.

Kyperský ministr je přesvědčený, že 2.000 MGW podmořské spojení nazvané "EuroAsiaInterconnector" zbaví jeho zemi energetické izolace. Kromě toho sníží ceny energie, které povedou ke konkurenceschopnosti Kypru, píší online noviny Times of Israel.

Šalom zdůraznil, že "historická dohoda demonstruje silné a těsné vztahy mezi zeměmi." Podmořský kabel bude zásobovat evropský energetický trh a nabízet bezpečnost v oblasti energie.

Vedle sektoru energetiky hodlají všechny tři země chránit přírodní ložiska zemního plynu; dohodly se rovněž na projektu zpracování odpadních vod a recyklaci vody pro zemědělství.

Podle Kouyialise znamená podpis smlouvy kontinuitu stávajícího partnerství. Izraelské firmy jsou připraveny se podílet na výstavbě tří odsolovacích zařízení na Kypru. Dnes startuje nová éra v čištění odpadních vod a jejich využití, které Kypru pomůže zlepšit

ZDROJ: Israelnetz (eb)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů