Pátek, 29. března 2024

Teplárenské sdružení ČR: Letošní rok bude pro teplárenství klíčový

Teplárenské sdružení ČR: Letošní rok bude pro teplárenství klíčový

České teplárny dodávají teplo pro téměř 1,5 milionu domácností. V jakém stavu jsou tepelné sítě a co budou české teplárny stát investice do jejich provozu, pokud projde nové nařízení Evropské komise?

Stav tepelných sítí je v České republice různorodý - jsou zde oblasti se špičkovými parametry, ale i ve velmi špatném stavu. Postupně se daří nahrazovat parní sítě horkovodními, což přináší lepší regulovatelnost přenášeného výkonu a zásadně snižuje ztráty. Podle Teplárenského sdružení ČR je jejich obnova během na dlouhou trať a pomoc státu byla dosud minimální. Loni se poprvé, a v tomto programovacím období EU zřejmě také naposled, podařilo vypsat větší použitelnou výzvu právě na rekonstrukce tepelných sítí v rámci OP Životní prostředí. Nově by měly být rekonstrukce dálkového vytápění podporovány z OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ministerstva průmyslu a obchodu. Programové dokumenty však zatím nejsou schválené.

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ KOMISE A JEJICH DOPAD NA TEPLÁRNY

Právě investice jsou pro teplárny zásadní, ať už plánované, či ovlivněné nařízením Evropské komise. >>Požadavky na snížení emisí samozřejmě lze stupňovat donekonečna,<< poznamenává Ing. Martin Hájek, Ph.D., ředitel Teplárenského sdružení ČR. >>Už dnešní úroveň třeba požadavků na odsíření je za ekonomickým optimem, i když vezmeme v úvahu externí náklady emisí. Imisní limit na oxid siřičitý se dnes v ČR už nikde nepřekračuje, přesto se stále stupňují požadavky.<<

Martin Hájek odhaduje, že požadavek na snížení emisního limitu o 35 % oproti již velmi přísné hodnotě ve směrnici o průmyslových emisích by znamenal zdvojaž ztrojnásobení nákladů na odsíření. Podle ředitele je nemožné, aby energetika v EU realizovala takové investice a současně nabízela elektřinu a teplo za ceny srovnatelné se světem. Lze předpokládat, že budou-li teplárny muset výrazně investovat, dotkne se to cen za dodávané teplo. Také toto téma zazní na konferenci Dny teplárenství a energetiky pořádané 23.- 25. 4. Teplárenským sdružením ČR v Hradci Králové.

TEPLÁRENSTVÍ V EVROPĚ

Tento stav lze částečně vnímat jako diskriminaci českých tepláren. Nejde však o problém pouze České republiky, podobně jsou na tom Slovensko i další země, především z východní Evropy. Ukázkově se k teplárenství chovají v Dánsku. Příklad Švédska a Finska také ukazuje, že teplárenství může velmi dobře fungovat v podmínkách volného trhu bez jakékoli podpory a regulace, pokud se mu neškodí. Sousední Německo se dnes snaží teplárenství masivně podporovat. >>Málo se ví, že Němci chtějí zvýšit podíl elektřiny vyrobené v kogeneraci na 25 % do roku 2020, což samozřejmě bez rozvoje teplárenství a tepelných sítí určitě nepůjde,<< říká Martin Hájek.

A které investice teplárny v brzké době čekají? Od roku 2016 začnou platit nové podmínky, jež budou muset teplárny dodržet. Teplárny odhadují nezbytné investice mezi 15 a 20 mld. Kč. Zcela jistě je firmy nepokryjí z vlastních zdrojů a budou hledat externí financování. Část peněz pomohou pokrýt i dotace z evropských fondů.

Rekonstrukce dálkového vytápění by nově měly být podporovány z OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ministerstva průmyslu a obchodu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů