Pátek, 19. dubna 2024

Nová unijní pravidla podpory zelené energie počítají s trhem

Nová unijní pravidla podpory zelené energie počítají s trhem

Postupné zavádění tržních mechanismů do státní podpory energetiky z obnovitelných zdrojů navrhuje v nových pravidlech Evropská komise. Země EU mají nový systém podpory prostřednictvím nabídkových řízení nejprve testovat, plně by měl být funkční od roku 2017, řekl dnes novinářům evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Země také budou moci některé energeticky náročné společnosti vyjmout.

Pravidla mají platit od počátku července. V letech 2015 a 2016 ale budou státy nový systém státní podpory prostřednictvím konkurenčního nabídkového řízení, například formou aukcí, jen testovat u malé části své kapacity obnovitelných zdrojů. "Teprve od roku 2017 se bude toto konkurenční nabídkové řízení vztahovat na veškerou výrobu," vysvětlil Almunia.

Pravidla jsou podle něj nastavena flexibilně tak, aby se země od nich mohly z legitimních důvodů odchýlit a nadále tak podporovat nerozvinuté technologie nebo malé podniky.

Almunia zdůraznil, že náklady na energii jsou v Evropě vyšší než jinde na světě a to omezuje evropskou konkurenceschopnost. Na to už kritici současného stavu upozorňují delší dobu. Také energetické firmy daly v minulých měsících najevo názor, že nové technologie, které už dospěly, by měly na trhu působit volně, v konkurnečním prostředí. "Je čas, aby se obnovitelné zdroje dostaly na trh," souhlasil dnes Almunia.

Aby nehrozilo riziko, že průmysl se "odstěhuje" mimo EU, umožňují pokyny komise snížení poplatků za obnovitelné zdroje a ekologických daní.

"Podmínky jsou velmi jasně dané tak, aby tato pomoc mohla být udělena pouze těm, kdo to opravdu potřebují," upozornil eurokomisař. Celoevropský rámec těchto výjimek by pak měl zabránit "soutěžení" mezi unijními zeměmi.

Novým prvkem pokynů, která nahrazují ta z roku 2008, je zahrnutí podmínek pro státní pomoc na vybudování energetické infrastruktury. "Lepší propojení národních trhů je zásadní pro dokončení vnitřního energetického trhu," míní Almunia.

Evropa by podle něj měla své ambiciózní klimatické cíle umět splnit za co nejnižších nákladů na spotřebitele a daňové poplatníky a za co nejmenšího pokřivení jednotného trhu. Pravidla mají platit do konce roku 2020, jaderné energetiky se pokyny netýkají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů