Pátek, 19. dubna 2024

IEA: Slunce by mohlo být do 2050 hlavním zdrojem elektřiny

IEA: Slunce by mohlo být do 2050 hlavním zdrojem elektřiny

Energie ze slunce by mohla být do roku 2050 největším zdrojem elektřiny. Přispěje k tomu i prudký pokles nákladů na vybavení pro výrobu elektřiny ze slunce. Uvedla to v dnešní zprávě Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Podle zprávy by solární fotovoltaické systémy mohly mít v roce 2050 podíl na výrobě elektřiny až 16 procenta a solárně-termální systémy dalších 11 procent.

"Rapidní pokles nákladů na fotovoltaické moduly a systémy v posledních několika letech otevřel nové perspektivy pro využití solární energie jako hlavního zdroje elektřiny v příštích letech a desetiletích," prohlásila generální ředitelka IEA Maria van der Hoevenová.

Solární fotovoltaické panely jsou od roku 2000 nejrychleji rostoucí technologií obnovitelných zdrojů energie na světě. Výroba elektřiny ze slunce má však na celosvětové kapacitě výroby elektřiny stále velmi nízký podíl, necelé jedno procento.

Hlavní podíl na expanzi fotovoltaických systémů má mít podle IEA Čína, za ní budou následovat Spojené státy. V případě solárně-termálních systémů se čeká největší růst v USA, ale také v Africe, Indii a na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů