Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Neratovic vytřídili v loňském roce přes 236 tun papíru

Obyvatelé Neratovic vytřídili v loňském roce přes 236 tun papíru

Třídění odpadu se již za posledních pár let stalo běžnou součástí života obyvatel Neratovic. Celkové množství vytříděného papíru, plastů, skla a nápojového kartonu roste. Tento trend má pomoci podpořit mimo jiné právě probíhající akce s názvem Třídění je hra, kterou město na konci října spustilo ve spolupráci se společností EKO-KOM, a. s., a s podporou Středočeského kraje.

,,V loňském roce se našemu městu podařilo naplnit přes dvanáct tisíc barevných kontejnerů. Kdybychom všechny nádoby postavili vedle sebe, získali bychom řadu dlouhou asi šestnáct kilometrů, což určitě není málo. Prostřednictvím projektu Třídění je hra chceme zdejším obyvatelům zábavnou formou ukázat, že třídění a recyklace má opravdu smysl a že odpad nekončí smíchaný na jedné hromadě někde za městem," uvedla starostka Neratovic Lenka Mrzílková. Nejúspěšnější jsou obyvatelé Neratovic ve sběru papíru. Za uplynulý rok tu obyvatelé poslali k recyklaci přes 236 tun, což vychází zhruba na 14 kilogramů na jednoho člověka. Lidmi vytříděný papír tvoří téměř polovinu vstupní suroviny při výrobě nového papíru. Ten lze recyklovat až sedmkrát. K výrobkům, které obsahují recyklovaný papír, patří zejména novinový papír, kartonové krabice, sešity, obaly na vejce, toaletní papír nebo stavební izolace. ,,Ve Středočeském kraji bylo loni z domácností sesbíráno více než dvacet tisíc tun starého papíru. To je opravdu velké množství, díky kterému se tak podařilo zachránit minimálně devět tisíc stromů a které by jinak musely být pokáceny," poznamenala Kateřina Půlpánová, regionální manažerka společnosti EKO-KOM, a. s.

Sbírejte Kontíky a vyhrajte roční poplatek za odpady zdarma

Hlavní složkou akce Třídění je hra je soutěž spočívající ve sběru takzvaných Kontíků - samolepek s obrázky jednotlivých barevných kontejnerů a následné ocenění jejich sběračů. Pořadatelé připravili pro soutěžící opravdu hodnotné ceny. Dvě stě padesát lidí získá balíček pro děti s tričkem, tetováním a sadou barevných gumiček k výrobě náramků, dalších dvě stě padesát výherců dostane sadu tašek na třídění odpadu a sto padesát šťastlivců obdrží roční poplatek za odpady zdarma.

Více informací i kompletní pravidla soutěže naleznete na webu www.trideni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů