Čtvrtek, 28. března 2024

USA potvrdily vysoká cla na solární produkty z Číny a Tchaj-wanu

USA potvrdily vysoká cla na solární produkty z Číny a Tchaj-wanu

Spojené státy potvrdily vysoká cla na dovoz solárních produktů, jako solárních panelů, z Číny a Tchaj-wanu. Antidumpingová cla na zboží z Číny mají činit až 165,04 procenta, v případě tchajwanských produktů až 27,55 procenta. Rozhodnutí zřejmě dále zvýší obchodní napětí mezi zeměmi, upozornila agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu svým rozhodnutím vychází vstříc americké divizi německého výrobce solárních panelů SolarWorld.

Peking již na první americká antidumpingová cla na čínská solární zařízení z roku 2012 odpověděl zavedením dodatečných cel na dovoz polysilikonu, který je základní surovinou k výrobě fotovoltaických článků. V srpnu pak Čína dovoz polysilikonu z USA pozastavila.

Rozhodnutí o zavedení cel kritizují provozovatelé solárních elektráren v USA. Podle nich cla poškodí poptávku spotřebitelů po elektřině z obnovitelných zdrojů, protože zvýší ceny, a zhorší konkurenceschopnost zelené elektřiny ve srovnání s elektřinou vyráběnou z fosilních paliv.

Hodnota dovozu solárních produktů z Číny do USA loni činila 1,5 miliardy USD (33,1 miliardy Kč) a ve srovnání s rokem 2011 byla poloviční. Dovoz z Tchaj-wanu se však ve stejném období více než zdvojnásobil na 657 milionů USD. Podle SolarWorld čínští výrobci ve snaze vyhnout se clům přesunují produkci na Tchaj-wan.

Cla musí ještě potvrdil americká Komise pro mezinárodní obchod. Ta má rozhodnout do 29. ledna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů