Úterý, 23. dubna 2024

Třebíčsko: Kvůli netřídičům hrozí pokuty

Třebíčsko: Kvůli netřídičům hrozí pokuty

Barevné kontejnery jsou v každé z více než 160 obcí, které na Třebíčsku sdružuje svazek pro nakládání s odpady. Přesto velká část toho, co lze vytřídit, končí v popelnicích.

Obsah nádob na směsný odpad je na Třebíčsku z třiceti procent recyklovatelný odpad, dalších dvacet procent tvoří bioodpady. Pavel Gregor, jednatel společnosti ESKO-T, která se v regionu stará o třídění odpadů, dělí obyvatele Třebíčska na uvědomělé, kteří třídí vše. Druhou skupinou jsou pak ti, kteří netřídí téměř nic.

Do první skupiny patří například Andrea Poláková z Třebíče. "Doma třídíme plasty a sklo, v poslední době taky bioodpad, protože nedaleko domu máme kompostárnu. Tam vozíme hlavně listí ze zahrady," podotkla.

Opakem jsou podle Gregora lidé neuvědomělí. "Jejich reakce je často taková, že když si zaplatili poplatek, tak budou do popelnic dávat, co chtějí, a třídit nemusí. Neuvědomují si ale, že jejich obec za to draze platí v podobě svozu popelnic, za tříděný odpad se jim naopak neúčtuje nic," popsal jednatel společnosti ESKO-T.

ZDROJ: www.tridime-vysocina.cz, www.denik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů