Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští umělci podporují recyklaci nápojových plechovek

Čeští umělci podporují recyklaci nápojových plechovek

Výtvarníci z české a slovenské scény se utkají v přátelské soutěži, jejímž cílem je motivovat veřejnost k účasti na recyklaci hliníkových plechovek. Organizátoři akce chtějí poukázat na kvality tohoto materiálu a informovat Čechy a Slováky o možnosti jeho třídění.

Hlavním komunikačním kanálem použitým k šíření této myšlenky je facebooková stránka Canstarter (https://www.facebook.com/canstarter). Právě na ní se 1. dubna rozeběhlo hlasování, které rozhodne, kdo začne v druhé půlce dubna pracovat na finálním uměleckém díle. Pavel Karous, Petr Dub, Matěj Al-Ali a Jan Nálepa zatím pouze přenesli své návrhy na papír. Ten, který od fanoušků Canstarteru získá nejvíc liků, následně získá ,,trojrozměrnou" podobu. Zadání znělo jasně: Vytvořte interaktivní pohyblivý objekt za použití nápojových plechovek. Protože všichni jmenovaní pracují s různými materiály včetně kovu, baví je dialog s publikem, mají kladný vztah k přírodě a navzájem si dobře rozumějí, na soutěž se vyloženě těší.

,,Je pro mě zajímavé propojovat umělecké záměry s těmi obecně prospěšnými a projekt Canstarter je přesně tím, co je kombinuje. Podobné projekty navíc dávají možnost projevit se i před publikem, které se se současným uměním běžně nesetkává," hodnotí svou účast Matěj Al-Ali.

Soutěž se koná i na Slovensku, takže Češi budou moci hlasovat jak pro návrhy českých, tak slovenských umělců. Výtvor vítěze české části projektu se vystaví na hudebním festivalu Rock for People v Plzni, finálový kus slovenské části bude k vidění na letním festivalu na Slovensku.

Nad akcí drží záštitu nezisková obchodní organizace BevCan East, která sdružuje přední výrobce nápojových plechovek ve střední a východní Evropě (a je součástí celoevropské Beverage Can Makers Europe). Jedním z cílů organizace je osvěta o ekologických výhodách plechovek oproti jiným obalům.

,,Nápojové plechovky jsou stoprocentně recyklovatelné bez ztráty kvality materiálu, proto jsou nejvíce recyklovaným obalem nápojů na světě. Recyklace každé z nich sníží emise CO2 a spotřebu energie až o 95 % oproti výrobě nové. Celý proces recyklace trvá jen dva měsíce, což je stejná doba, jakou bude mít vítězný umělec na realizaci svého objektu," vysvětluje Zoltan Mak, ředitel BevCan East.

Od letošního roku už sběr kovového odpadu nebude tak komplikovaný, jako byl pro obyvatele českých obcí dosud. Všechny členské státy EU totiž od roku 2015 kovy třídit musejí. Vyhláška o způsobu třídění bioodpadů a kovů vešla v platnost 1. 1. 2015

Zdroj: Verlag Dashöfer

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů