Pátek, 29. března 2024

Adidas chce vyrábět oblečení z plastového odpadu z moří

Adidas chce vyrábět oblečení z plastového odpadu z moří

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas chce od příštího roku prodávat oblečení z plastového odpadu v moři. Firma se spojila se skupinou, která se snaží vyčistit světové oceány, a bude s ní spolupracovat na vývoji materiálů vyrobených z plastového odpadu nalezeného v moři, který by mohla využít ve svých produktech. Adidas to uvedl ve své pravidelné zprávě o udržitelném rozvoji.

V rámci spolupráce s Parley for the Oceans se Adidas také rozhodl, že přestane používat plastové tašky ve svých 2900 obchodech.

Plasty používané v odvětví spotřebního zboží způsobují znečištění moří a podle Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) dosahují škody způsobené plastem na životním prostředí nejméně 13 miliard dolarů (331,5 miliardy Kč) ročně.

Parley je skupina umělců, designérů, hudebníků a vědců. Ti tvrdí, že hodně plastového odpadu končí v mořích, zamotávají se do něj velryby, ptáci a želvy a také poškozuje vnitřní orgány ryb, které ho spolknou.

Adidas chce spolupracovat na vývoji vláken z recyklovaného odpadu z oceánů, které by používal v oblečení a případně i u obuvi. S Parley již spolupracuje třeba nizozemská G-Star Raw, která loni začala prodávat řadu džínového oblečení vyrobenou z plastového odpadu.

Stále více velkých módních firem se snaží ukázat, že je eticky zodpovědných, protože protesty velkých ekologických skupin jako Greenpeace na ně tlačí, aby omezily svůj dopad na životní prostřední a zlepšily podmínky ve výrobních továrnách. Švédská módní společnost H&M mimo jiné slíbila, že do konce letošního roku ztrojnásobí počet svých produktů vyráběných z recyklovaných vláken, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů