Pátek, 29. března 2024

Firma Transform loni zvýšila produkci z recyklovaných plastů

Firma Transform loni zvýšila produkci z recyklovaných plastů

Společnost Transform z Lázní Bohdaneč na Pardubicku loni dodala zákazníkům 6500 tun výrobků z recyklovaných plastů. Produkce firmy meziročně vzrostla zhruba o deset procent na 6000 tun. ČTK to dnes řekl generální ředitel Jan Mec mladší.

"Prodali jsme téměř všechny skladové zásoby, zejména díky exportu do Velké Británie, do zahraničí dodáváme zhruba 45 procent produkce," řekl.

Firma zpracovává plasty ze sběrných kontejnerů, které kupuje především od obcí a měst. Vyrábí palety, zatravňovací dlažbu, záhonové chodníky, obrubníky, terasové desky a škálu plastových profilů, ze kterých se staví ploty, pergoly, lavičky, kompostéry, dřevníky či stání pro koně.

"Krize ve stavebnictví nás vlastně nepostihla, už řadu let se zaměřujeme na koncového zákazníka, což jsou majitelé chat, chalup, rodinných domů, ale i bytů. Kdo chce vyměnit zábradlí na balkoně, může sáhnout po našich výrobcích," řekl Mec.

Zhruba 15 procent nakoupeného odpadu netvoří plastové obaly. Lidé totiž hází do žlutých kontejnerů také směsný odpad, sklo, kovy nebo papír. Proto je nejdřív nutné materiál ručně roztřídit na lince. Základem pro výrobu jsou takzvané tvrdé plasty a granulát vyrobený z igelitových pytlíků. Plastové lahve od minerálek se pro výrobu nehodí a roztříděné se dál prodávají jiným firmám.

V 90. letech dovážela společnost plasty z Německa, jejich likvidace byla dotovaná, což podniku umožnilo splácet úvěry a zaplatit technologie. Nejdřív firma vyráběla pouze plastové palety a později i protihlukové stěny nebo kabelové žlaby, po kterých ale postupem času klesla poptávka.

"Naší konkurencí jsou výrobky z betonu a dřeva. Kubík betonu stojí 1500 korun, kubík plastů 15.000 korun. Nejsme schopní vyrábět hmotné a těžké výrobky, kde cenově neobstojíme," řekl Mec.

Ačkoliv většinu klientely tvoří soukromí majitelé nemovitostí, firma Transform by se ráda prosadila s výrobou městského mobiliáře. V současnosti vyrábí prototypy stylových laviček s originálnějšími tvary. "Je to další možnost jak uspět na trhu, i když soutěžit městské zakázky je komplikované," dodal Mec.

Česká firma vznikla v roce 1992, v současnosti ji vlastní tři akcionáři. Podnik zaměstnává 110 lidí. Její roční obraty se pohybují mezi 130 až 140 miliony korun. Kromě Velké Británie exportuje do zemí Beneluxu, Španělska, Francie, Itálie, na Island, na Slovensko, do Maďarska a v menší míře také do Polska, Litvy a Lotyšska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů