Úterý, 23. dubna 2024

Apple vybuduje v Evropě dvě datová centra využívajicí obnovitelnou energii

Apple vybuduje v Evropě dvě datová centra využívajicí obnovitelnou energii

Americká společnost Apple vybuduje na území Evropy do roku 2017 dvojici datových, která budou ke svému chodu využívat obnovitelnou energii z větrných elektráren. Firma navíc začala stavět obří solární elektrárny v Číně. Firma to uvedla ve své výroční zprávě odpovědnosti za životní prostředí. Podle zprávy dosahují aktivity Applu i ve zbytku světa velmi dobré úrovně 87 procent závislosti na energii z obnovitelných zdrojů.

juwi

Ve snaze odprostit se od exportu dat evropských uživatelů do regionu USA a okolí nyní firma Apple oznámila plán výstavby datových center v Dánsku a Irsku. Každé z center o rozloze 166 000 metrů čtverečních bude hostit servery pro služby Apple Maps, iTunes Store, iMessage, App Store a Siri. Celkový projekt výjde Apple na 1,7 miliard eur (v přepočtu necelých 467 miliard korun.)

Datová centra se budou nacházet v dánském Viborgu a irském Athenry. Apple tímto krokem následuje známou sociální síť Facebook, která v roce 2013 také nechala ve švédském městě Lule? postavit datové centrum poháněné elektřinou z vodní elektrárny. "Datový přesun" plánuje i společnost Google, která podepsala desetiletou smlouvu se švédskou firmou O2 o dodávce obnovitelné energie do svého datacentra ve vedlejším Finsku.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů