Pátek, 19. dubna 2024

Firma TSR vyveze do Číny odpad za miliardy korun

Firma TSR vyveze do Číny odpad za miliardy korun

Hlad po surovinách, hlavně ze strany Číny, udělal z obchodu se šrotem a odpadovými komoditami globální záležitost. Svoji část si v něm teď ukousne i Česko. Tuzemská šrotařská jednička, společnost TSR, podepsala podle informací HN s čínskou firmou China Chongqing Jinbin Renewable Resources rámcovou dohodu o vývozu šrotu a plastového odpadu za více než sedm miliard korun ročně.

Dohoda platí od letoška až do roku 2020, vyvézt by TSR kaž­doročně měla 50 tisíc tun kovového šrotu a 200 tisíc tun plastů. "Pětiletý kontrakt s čínskou stranou jsme uzavřeli, je to podnik, se kterým už skupina TSR obchoduje," potvrdil Peter Hlavatovič, jeden z jednatelů TSR Czech Republic.

Přestože je rámcový kontrakt podepsaný mezi českou a čínskou stranou, budou se na jeho plnění podle Hlavatoviče podílet i další evropské pobočky TSR. "Dohoda se podepisovala za Česko, protože to byla aktivita českého podnikatelského prostředí, ale konkrétní smlouvy potom budou v rámci celé nadnárodní skupiny," vysvětlil.

Jakou výší se bude přímo česká TSR na vývozu šrotu a plastů do Číny podílet, bude záviset na aktuálním vývoji trhu. "Obecně je podíl české pobočky na objemech, které se obchodují v rámci skupiny, zhruba deset procent. Předpokládám, že v těchto číslech se budeme pohybovat i u této dohody," řekl Hlavatovič. Český podíl by tak ve smluveném pětiletém horizontu mohl přesáhnout 3,6 miliardy korun.

Tomu se už v pražské centrále TSR Czech Republic přizpůsobují a kromě základního byznysu se železným šrotem a barevnými kovy se rozpřahují i do nových oblastí. "Letos jsme začali aktivně vykupovat papíry, plasty i sklo a zapojili jsme se do zpětného sběru a zpracovaní elektroodpadu. Zatím to jsou doprovodné aktivity, ale chceme být komplexním poskytovatelem recyklačních služeb, a tak zvažujeme i další investice do zpracování nových komodit," prozradil Hlavatovič.

Česká TSR už má připravený byznysplán, podle něhož by se ještě letos chtěla firma dostat zhruba na tisíc tun zpracovaného papírového odpadu měsíčně, na sto tun plastů a sto tun skla měsíčně.

Do obchodování s novými komo­ditami už TSR investuje, letos dokončila projekty zhruba za 60 milionů korun a o dalších investicích podnik rozhodne ve druhém pololetí.

"Budou se odvíjet podle reakce trhu na naši rozšířenou nabídku a podle plnění byznysplánu," upřesnil Hlavatovič. Podle něj TSR do budoucna uvažuje i o návazných procesech, jako je lisování papírů a drcení plastů.

Konkrétně u plastů, které tvoří velkou část rámcové dohody s Čínou, je přidaná hodnota roztříděných a zpracovaných plastů značná - ceny se v závislosti na složení, čistotě a zpracování pohybují od několika stovek až po 20 tisíc korun za tunu.

Už nyní posílá TSR větší část komodit vykoupených v Česku na export - u železného šrotu je to průměrně 50 až 55 procent, u barevných kovů dosahuje vývoz až 70 procent. Většinou putují do Evropy a zemí EU.

Železného a ocelového šrotu zpracuje česká TSR měsíčně zhruba 45 až 50 tisíc tun, u barevných kovů jsou to asi čtyři až pět tisíc tun.


8,7 mld. Kč

byl obrat TSR Czech Republic v roce 2013. Ve zpracování šrotu je podnik největší v Česku.

3,6 mld. Kč

by v dohodnutém horizontu mohl činit český podíl na novém kontraktu s Čínou.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR: Kristýna Greplová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů