Pátek, 29. března 2024

Asekol a Elektrowin recyklují s hasiči

Asekol a Elektrowin recyklují s hasiči

Agentura Motýl Media pečuje o komunitu hasičů a vyzývá i další venkovské spolky.

Marketingově se nabourat do mnohatisícové, desítky let existující komunity bylo od počátku pro agenturu Motýl Media prioritou. Takzvaný komunitní marketing je spojován především s aktivitami na síti, jenže spolky lidí s obdobnými zájmy - komunity - existovaly dávno před internetem. "A pokud se je někomu podaří oslovit napřímo, je jejich využití mnohem efektivnější než mít tisíce virtuálních fanoušků," míní Jarek Střelecký ředitel Motýl Media.

Historie a cíl eventu

Valašskomeziříčská agentura pro společnosti Elektrowin a Asekol, které potřebovaly zejména v menších obcích vytvořit sběrná místa pro vysloužilé elektrospotřebiče, vymyslela program "Recyklujte s hasiči". "Hasičům jsme nabídli, ať sbírají staré elektrospotřebiče, zavolají nám, my tam pošleme sběrný vůz a vyplatíme jim příslušnou částku. Od počátku programu hasiči takto odevzdali už téměř 5500 tun vysloužilých elektrospotřebičů a díky tomu se do ovzduší nedostalo 63 744 tun oxidu uhličitého. Zdaleka to nebudou konečná čísla, jelikož nárůst nových registrací je téměř 50%", vypočítává Střelecký. Program právě zahájil pátou sezonu a je podpořen různými soutěžemi o věcné ceny, navíc nejaktivnější sbory jsou oceněny finanční odměnou.

Popis projektu

Spoluprací s hasiči se daří recyklaci elektroodpadu usnadnit především obyvatelům obcí a menších měst. Díky projektu se lidé mohou snadno zbavit vysloužilých elektrospotřebičů a sbor zase získá za sesbírané elektrospotřebiče finanční odměnu, kterou může poté využít například na organizaci zábavy a společenského života v obci. Svoz sesbíraných spotřebičů si mohou sbory dohodnout dvěma způsoby, a to buď on-line formulářem na webu nebo zavoláním na bezplatnou infolinku. I hasiči sice mezi sebou většinou komunikují přes internet, ale někteří stále dávají přednost přímému kontaktu, a tak pro ně agentura zřídila i své call centrum. "Nejsme infolinka, kde mluví automat. Střídáme se s kolegyní a svým způsobem jsme s mnoha hasiči navázali osobnější vztah," dodává s úsměvem Lucie Evjáková z call centra agentury Motýl.

Navázání a následné udržování vztahu s registrovanými sbory je výsledkem kontinuální komunikace, která je směřována na "zdravé" a aktuální kontakty, jež si agentura dlouhodobě vytváří a udržuje. Komunikace na stávající a nové subjekty je pak efektivní a třeba directmail, e-mailing a telemarketing přináší patřičné výsledky. Tyto přímé komunikační nástroje doplňují sdělení a bannery na portálech, které jsou hasičům profesně či zájmově blízké. S agenturou nyní spolupracuje téměř dvanáct set hasičských sborů, potažmo vesnic. A Motýl Media toto know-how dále rozvíjí, vstoupit do programu mohou i další spolky: myslivci, rybáři, členové Sokola a podobně. "Hlavním partnerem však zůstávají hasiči," říká Střelecký.

Výsledky projektu

Pro sbory dobrovolných hasičů také již deset let funguje věrnostní program Hasičský rok s Kozlem, díky němuž si víc než tisícovka sborů dobrovolných hasičů objedná na své akce sudy s pivem a každý pátý mají zdarma. Za výsledky akcí pro dobrovolné hasiče mluví objemy odebraných produktů, rostoucí počet aktivních registrací, snižování nákladů na procesy spojené s komunikací a vedením office servisu a systémových procesů. Konkrétně: v programu je registrováno aktuálně 1146 SDH a těmto sborům od počátku programu vydala agentura se svými klienty na odměnách přes 9 000 000 Kč, což činí v průměru téměř 8000 Kč na jeden sbor. Jen v loňském roce bylo svezeno celkem 1759,3 tuny vysloužilých elektrozařízení. Aktuální rok rostl proti předchozímu o 11,66 %. "Největší množství svezeného elektroodpadu připadá právě na jarní a podzimní období," doplňuje Střelecký.

AUTOR: Martina Plechatová

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů