Čtvrtek, 18. dubna 2024

Thajsko plánuje rekordní investice do výroby elektřiny ze slunce

Thajsko plánuje rekordní investice do výroby elektřiny ze slunce

Thajsko plánuje rekordní investice do výroby elektřiny ze slunce. Do konce letošního roku by kapacita jeho solárních elektráren měla být vyšší než kapacita solárních elektráren ve zbývající části jihovýchodní Asie, píše agentura Reuters.

Thajsko obrací svůj zájem od zemního plynu, protože se očekává, že kdysi obrovské rezervy během deseti let dojdou. Země by tak musela spoléhat na dovoz pohonných hmot více než kterákoliv jiná země v regionu z výjimkou Singapuru. Thajsko doufá, že slunce se nyní stane novým energetickým zdrojem a pomůže mu v ekonomickém růstu, zvláště poté, co se náklady na vybavení solárních elektráren snížily. K rozvoji solárních elektráren pomáhají i dotované tarify.

V letošním roce mají být připojené do sítě elektrárny o celkové kapacitě 1200 až 1500 megawattů. Celkové investice mají činit 2,7 miliardy dolarů (65,5 miliardy Kč). Celková kapacita výroby elektřiny ze slunce se tak letos zvýší na 2500 až 2800 MW. Ve srovnání s Německem nebo Japonskem je to sice málo, i tak se Thajsko stane prvním významným producentem elektřiny ze slunce v regionu.

Do roku 2036 chce Thajsko zvýšit svoji kapacitu na 6000 MW. Na celkové výrobě elektřiny v zemi by se tak slunce podílelo zhruba devíti procenty, nyní jsou to čtyři procenta. Většina elektřiny má pocházet z elektráren, v příštích pěti letech však analytici čekají i rozšíření solárních panelů na střechách domů.

Jihovýchodní Asie má dostatek slunečního svitu a díky tomu také velký potenciál k růstu solárních elektráren. Navzdory tomu je však Thajsko jedinou zemí, která výrazně zvyšuje kapacitu solárních elektráren. Sousední země totiž mají buď dostatek dalších energetických zdrojů, jako je ropa, plyn nebo geotermální energie, nebo jejich vlády nemají v rozpočtu dostatek prostředků na investice do nových technologií a na podporu sektoru prostřednictvím subvencí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů