Sobota, 20. dubna 2024

Středočeši loni odevzdali 2,3 milionu kg elektroodpadu

Středočeši loni odevzdali 2,3 milionu kg elektroodpadu

Obyvatelé Středočeského kraje vloni odevzdali více než 2,3 milionu kilogramů elektroodpadu, v roce 2013 to bylo necelých 1,9 milionu kilogramů. V roce 2014 se od obyvatel Středočeského kraje podařilo vysbírat 1,4 milionu kilogramů televizorů a PC monitorů a téměř 950.000 kilogramů drobného elektra. ČTK o tom informovala Martina Ďaďová z neziskové společnosti Asekol, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení.

Nejvíce elektrické energie ušetřili díky recyklaci vysloužilého elektra v roce 2014 lidé v Praze a ve Středočeském kraji, dále v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. "Obyvatelé kraje díky tomu v uplynulém roce ušetřili 32.992 MWh elektrické energie, tedy množství, které zimní stadion spotřebuje během 12 dní mistrovství světa," uvedla Ďaďová. Podle ní je v českých domácnostech ještě asi 600.000 odstavených televizorů a 400.000 nepoužívaných PC monitorů.

"Zpětný odběr elektrozařízení koresponduje s nákupem nových spotřebičů. V minulém roce došlo ke zlepšení ekonomické situace na trhu, tedy ke zvýšení prodejů nové elektroniky pro domácnosti, a v návaznosti na to se dostalo větší množství starých elektrozařízení k recyklaci," řekla.

Výsledky sběru za rok 2014 společnost přepočetla na ušetřenou energii, suroviny, vodu nebo emise skleníkových plynů do ovzduší a produkci odpadu. Odevzdáním 2,3 milionu kilogramů vysloužilých spotřebičů obyvatelé středních Čech snížili produkci nebezpečných odpadů o 27.912 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů