Pátek, 19. dubna 2024

Potvrzeno: Dotace pro fotovoltaiku na střechách budou poskytovány od roku 2016

Potvrzeno: Dotace pro fotovoltaiku na střechách budou poskytovány od roku 2016
Česká fotovoltaika dostane od roku 2016 nový impuls ve formě investičních dotací, které budou domácnostem poskytovány trvale. Potvrdila to mluvčí Ministerstvo životního prostředí ČR Petra Roubíčková v krátkém rozhovoru pro náš portál.

Dotace


Zdá se, že konečně Českou fotovoltaiku čekají lepší časy. Díky novým dotacím a usnadnění připojování nových zdrojů lze očekávat razantní oživení českého fotovoltaického trhu po dvou letech nejistoty. Od roku 2016 vejde v platnost nová legislativa, která usnadní připojování nových malých fotovoltaických elektráren do 10 kW (tzv. mikrozdroje) bez nutností licence či živnostenského povolení.

Bližší informace o nové podpoře Vám přinášíme v rozhovoru s Petrou Roubíčkovou, mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR.

SN: Ministr životního prostředí Richard Brabec v polovině srpna 2015 v rozhovoru pro portál denik.cz prohlásil, že program NZÚ bude doplněn o dotace pro FVE na střechy domů. Podobný program před několika dny spustilo i Slovenská republika, která v rámci programu ,,Zelena domacnostiam" podpoří instalace fotovoltaických panelů, baterií pro uskladnění vyrobené solární elektřiny a také pro systémy umožňující optimalizaci spotřeby vyrobené energie pro domácnosti. Za tímto účelem Slovensko získalo až 100 milionů eur z fondů EU. Kdy dojde ke spuštění podpory pro FVE v ČR?

S podporou FVE na střechy domů počítáme určitě v příštím roce.
SN: Zvažujete v rámci nové podpory pro FVE, že obdobně jako Slovensko podpoříte i systémy pro akumulaci vyrobené elektřiny nebo pro systémy umožňující optimalizaci spotřeby vyrobené energie pro domácnosti?

V současné době hledáme, ve spolupráci se zástupci z řad odborné veřejnosti, optimální technické a finanční nastavení podpory malých fotovoltaických zdrojů energie. V souladu s platnou Dokumentací programu Nová zelená úsporám bude podpora směřovat pouze na systémy, které budou primárně určeny ke krytí spotřeby energie (tepelné či elektrické) v místě výroby.
SN: V rámci programu NZÚ dochází ke změnám. Od podzimu bude program otevřen trvale a dotace tak půjde získat neustále. Bude se tento systém dotací také vztahovat na podporu FVE?

Kontinuální podpora se bude vztahovat i na FVE.

SN: Ministr Brabec v červnu slavnostně otevřel projekt e-Šumava, který umožňuje využívání elektromobility v kombinaci s výrobou zelené elektřiny z FVE a jejím uskladnění v bateriích. V této souvislosti ministr Brabec přislíbil i podporu pro elektromobilitu. Můžete upřesnit, kdy program na podporu elektromobility bude spuštěn a jaké budou dotace? Budou se budoucí dotace na elektromobiltu vztahovat i na systémy pro uskladnění elektřiny (baterie)?

Aktuálně připravujeme Národní akční plán čisté mobility. Počítáme, že součástí programu bude i návrh na konkrétní dotační programy pro rozvoj elektromobility v ČR. V současné době MŽP nabízí podporu obcím v národních parcích, které mohou z národních zdrojů obdržet dotace na pořízení elektromobilů a elektrokol. Další podpora čisté mobility je připravována. Analyzujeme různé formy a výše podpory. V případě nalezení vhodného modelu plánujeme spuštění této podpory v průběhu roku 2016.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů