Čtvrtek, 28. března 2024

V Moravskoslezském kraji letos přibylo 528 nových barevných kontejnerů

V Moravskoslezském kraji letos přibylo 528 nových barevných kontejnerů

Občané 37 měst a obcí Moravskoslezského krajese v letošním roce dočkali nových barevných nádob na třídění odpadů. Celkem 528kontejnerůna plasty, papír, sklo a nápojové kartónybylo do regionu umístěno díky společnému projektu Moravskoslezského kraje a Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. Cílem projektu je usnadnit lidem třídění odpadů a tím zvýšit množství vytříděných odpadů.

Barevné nádobypodpoří třídění například v Karviné

Mezi deset měst a obcí v Moravskoslezském kraji, kde přibylo nejvíce barevných kontejnerů, patří například město Karviná. Tam se lidé dočkali čtyřiceti nových nádob na plasty, třiceti na papír a dvaceti pěti na sklo. Vedoucí odboru majetkového Helena Bogoczová z karvinského magistrátu k tomu dodává: ,,Nové nádoby na tříděný odpad postupně umísťujeme do všech městských částí, aby pokrytí těchto nádob bylo optimální. Například jsme je umístili na místa, kde se stávající kontejnery přeplňovaly nebo kde úplně chyběly či naopak současné dosloužily. Zároveň jsme také barevné kontejnery rozmístili dle podnětů některých občanů. Věříme, že více barevných nádob se projeví na zlepšení třídění odpadů. Současně jsme rádi, že nám EKO-KOM díky svému projektu poskytl nádoby zdarma, a můžeme tak vycházet vstříc občanům."

Lidé chtějí mít barevné kontejnery blízko domova

Průzkumy mezi veřejností ukazují, že pro lidi je při motivaci k třídění odpadů nejdůležitější blízká vzdálenost ke kontejnerům na papír, sklo, nápojové kartóny a plasty. Podle aktuálních dat každý obyvatel Moravskoslezského kraje v loňském roce vhodil do barevných kontejnerů rovných 41 kilogramů plastů, papíru, skla a nápojových kartónů. Za pozitivními výsledky stojí, kromě propagačních a vzdělávacích aktivit, právě stále se zlepšující dostupnost kontejnerů na třídění. Součástí spolupráce společnosti EKO-KOM, a.s. a kraje je totiž pravidelné zahušťování sítě barevných kontejnerů na tříděný odpad. Tím se stává třídění občanů pohodlnější. Tato skutečnost totiž významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů.

Díky třídění odpadů se v ČR ročně ušetří dva miliony stromů

K třídění odpadu se snaží lidi motivovat společně s městy a obcemi také Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. Ta každoročně realizuje celou řadu podpůrných aktivit. Šárka Nováková, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, a. s. k tomu dodává: ,,Naše aktivity, jako například distribuce nových kontejnerů na třídění nebo speciálních barevných sad tašek do domácností, mají rozhodně smysl. Díky tomu se nám daří každoročně zvyšovat množství vytříděných odpadů z domácností.Vytříděné plasty, papír, sklo nebo nápojové kartony se pak recyklují a takto získané materiály se používají na nové výrobky. To je dobré především pro životní prostředí, protože se šetří primární suroviny a místo na skládkách, které se tak nemusí zbytečně rozšiřovat." Více informací o třídění odpadů mohou lidé najít na internetových stránkách www.jaktridit.cz nebo www.tridime.info.


Jak správně třídit odpady v Moravskoslezském kraji?

Žluté kontejnery

PET láhve a plastové nádoby, sáčky, tašky, fólie, plastové kelímky a krabičky od potravin, výrobky z plastů

Modré kontejnery

Papírové obaly a krabice, kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, letáky

Zelené a bílé kontejnery

Barevné a čiré sklenice, skleněné nádoby, láhve od nápojů, tabulové sklo

Kontejnery s oranžovou samolepkou

Nápojové kartóny od mléka a nápojů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů