Pátek, 19. dubna 2024

Lidé v Olomouci mohou rostlinný olej dát do speciálních nádob

Lidé v Olomouci mohou rostlinný olej dát do speciálních nádob

Obyvatelé Olomouce už nemusejí odnášet použité rostlinné oleje do sběrných dvorů, ale mohou je vhodit do speciálních kontejnerů. Radnice je v těchto dnech instalovala na dvou desítkám míst ve městě. Použitý rostlinný olej, který při vylití do kanalizace zanáší stokovou síť, nachází další uplatnění v energetice, stavebnictví i lesnictví.

Vedoucí oddělení odpadového hospodářství magistrátu Jana Matzenauerová dnes ČTK řekla, že plastové nádoby o objemu 240 litrů, které mají zelenou barvu a oranžové víko, byly umístěny na lidnatých sídlištích, v okrajových částech i centru města. Využívat je mohou lidé z městských částí Nová Ulice, Povel, Nové Sady, Holice, Lazce, Hejčín, Tabulový vrch i obyvatelé centra města poblíž Kollárova náměstí a ulice Na střelnici.

"Podmínkou sběru použitých rostlinných olejů je, aby byly do sběrných nádob ukládány v uzavíratelných obalech, například PET lahvích, uzavřených kbelících nebo kanystrech. Nové nádoby jsou na stanovištích uchyceny do podloží pomocí kovového stojanu, abychom předešli případné nevhodné manipulaci s kontejnery," uvedla.

Sběrné nádoby jsou určeny k ukládání použitých fritovacích olejů a ztužených jedlých tuků. Nelze do nich dávat technické oleje, maziva a kapaliny. "Sběr potravinářských olejů je dalším prvkem ve zkvalitňování systému odpadového hospodářství města, který přispěje k ochraně životního prostředí. Odlehčí zejména městské kanalizační síti, která je oleji vylitými do odpadů v domácnostech výrazně zatěžována," uvedl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).

Podle údajů olomoucké pobočky Hnutí Duha každoročně skončí v tuzemském odpadním potrubí zhruba 40.000 tun rostlinného oleje. "Nejde jen o restaurace a občerstvení. Nemalý podíl na tomto čísle mají i domácnosti. Pokud se olej dostane do potrubí, ztuhne a vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty. Odpad se tak může snadno ucpat," uvedla již dříve Renata Placková z Hnutí Duha.

Výkup a recyklaci použitých rostlinných olejů v posledních letech začalo v Česku nabízet několik firem. Olej vykupují od provozovatelů restaurací, školních jídelen, měst i domácností. Sběr použitých potravinářských olejů do speciálních nádob už v Olomouckém kraji zavedl například Šternberk.
Výkupní ceny litru rostlinného oleje činí několik korun. Olej se používá k vytápění či jako přídavek do motorového paliva. Potravinářský olej lze použít i jako ekologické mazadlo potravinářských či lesnických strojů.

Petr Běhal

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů