Pátek, 29. března 2024

ČEZ začíná nabízet fotovoltaické systémy na klíč

ČEZ začíná nabízet fotovoltaické systémy na klíč

ČEZ dnes oznámil, že začíná domácnostem nabízet fotovoltaické systémy na klíč. Energetický gigant tím v praxi potvrdil, že trendu decentralizace energetiky může využít i tradiční energetická společnost. Pro rozvoj fotovoltaiky bude klíčové, aby vyhlášky připravované ministrem průmyslu Janem Mládkem a Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) neznemožnily nabídky ČEZu ani jeho konkurentů.

ČEZ začal ode dneška nabízet fotovoltaické systémy na klíč. Zákazníci si tak mohou u firmy objednat vyřízení dokumentace, kompletní technologii (panely, střídač, akumulační nádrž a případně i baterie) a její montáž i údržbu [1].

O dotace na nákup malých fotovoltaických systémů mohou od včerejška žádat domácnosti z programu Nová zelená úsporám. Jak ministerstvo životního prostředí, tak ČEZ svými kroky potvrzují, že v trendu posilování energetické soběstačnosti vidí příležitost a nikoliv hrozbu.

Hnutí DUHA společně s Cechem aplikovaných fotovoltaických technologií (CAFT), jehož členové již léta montují malé fotovoltaické elektrárny na střechy, ale upozorňují, že nadějné vyhlídky domácností mohou zcela zhatit technické vyhlášky, které v současné době připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad i samy energetické společnosti [2], [3]. Divize ČEZ Distribuce při přípravě vyhlášek jistě nepoškodí divizi ČEZ Fotovoltaika, neměla by ovšem bránit ani jiným obchodním modelům, se kterými může přijít konkurence.

Jakub Halamíček, člen předsednictva Komory OZE a místopředseda CAFT, řekl:

"Jsme rádi, že v Česku přestává být fotovoltaika sprostým slovem a branže malých solárních elektráren začíná být zajímavá také pro velké firmy z tradiční energetiky. Zda to ČEZ myslí opravdu vážně se ukáže podle toho, co bude firma hájit na jednáních o připojování a měření: Zda v Česku bude dál platit měření po fázích, na kterém prodělají domácnosti s fotovoltaikou, ale vydělávají distribuční společnosti, nebo zda se po vzoru celé Evropy vrátíme k součtovému měření, jak bylo i u nás dříve zvykem."


Martin Mikeska, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Nabídka ČEZu je průlomová a potvrzuje tak nové směřování ČEZu, jak o tom už asi rok mluví ředitel Beneš. ČEZ by teď nicméně měl ukázat, že to myslí vážně, a zasadit se o dobrou podobu několika zásadních předpisů: Podpořit zavedení takzvaného součtového měření a možnosti, aby domácnosti mohly malé přebytky dodávat do sítě. V opačném případě bych se nemohl ubránit dojmu, že jde pouze o zelený nátěr zpátečnické firmy."

Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE, řekl:

"Dobrý týden pro obnovitelné zdroje: Ministr Brabec otevřel fotovoltaice dveře v Nové zelené úsporám a teď do ní konečně vstupuje i ČEZ. Věřím, že ČEZ nezneužije své výjimečné pozice vlastníka podstatné části distribuční soustavy ke komplikacím fotovoltaických projektů, které nebudou jeho vlastní."


Kontakty:

Martin Mikeska,
program Energie Hnutí DUHA, 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz
Štěpán Chalupa, předseda Komora OZE, 603 420 387, stepan.chalupa@komoraoze.cz
Jakub Halamíček, Komora OZE a místopředseda CAFT, 724 708 345, jakub.halamicek@ibc-solar.cz
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů