Pátek, 19. dubna 2024

Arnika žádá evropské poslance o zastavení recyklace toxických ftalátů

Arnika žádá evropské poslance o zastavení recyklace toxických ftalátů

Arnika zaslala poslancům Evropského parlamentu dopis, ve kterém je žádá o vyjádření nesouhlasu s výjimkami pro povolení recyklace materiálů obsahujících toxický ftalát DEHP. Na podnět českého europoslance Pavla Poce hlasoval výbor pro životní prostředí, ochranu veřejného zdraví a bezpečnost potravin proti těmto výjimkám. Nyní o návrhu rozhoduje plénum Evropského parlamentu.

,,Ftaláty se dají jednoduše nahradit bezpečnějšími materiály. Jejich použití nepřináší evropským občanům žádné nepostradatelné výhody." říká Karolína Brabcová, vedoucí spotřebitelských projektů Arniky.

Evropské ekologické organizace včetně Arniky prosazují, aby již od počátku vstupovaly na trh jen takové látky a materiály, které nejsou toxické a bude možné je znovu recyklovat a používat. Umožnění recyklace ftalátů by bylo v příkrém rozporu s konceptem tzv. cirkulární ekonomiky, která se v Evropě prosazuje. Ten mimo jiné odmítá recyklaci toxických látek a jejich znovuuvedení na evropský trh. Navíc by tuto výjimku obdrželo jen několik velkých firem.

Arnika vnímá s obavami rostoucí tlak velkých evropských recyklačních firem a výrobců plastů na stále větší udělování výjimek pro toxické látky. Zdůvodnění těchto výjimek je chráněno obchodním tajemstvím a je neveřejné. Evropští poslanci ani veřejnost nemají možnost se dozvědět, proč je nutné tyto výjimky udělovat. Existuje tedy podezření, že taková rozhodnutí jsou činěna na nátlak lobbistů chemického průmyslu včetně těch z České republiky. Např. český výrobce ftalátů DEZA, který spadá pod koncern Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše, požádal o řadu výjimek pro výrobu ftalátů v ČR s odůvodněním, že je tím omezeno jeho podnikání a hrozí ztrátou pracovních míst v ČR.

,,Obáváme se, že udělováním výjimek pro recyklaci toxických látek jako je DEHP, se pojem recyklace a vůle občanů recyklovat či kupovat recyklované zboží zdiskredituje a celý proces tak ztratí důvěryhodnost." doplňuje Karolína Brabcová.

Arnika již nyní nechává testovat výrobky z recyklovaných plastů na přítomnost dalších toxických látek - bromovaných zpomalovačů hoření, které také hojně v testovaných výrobcích nachází.

Před 14 dny většina poslanců hlasovala proti udělení výjimky již na výboru pro životní prostředí, ochranu veřejného zdraví a bezpečnost potravin na podnět českého europoslance Pavla Poce (ČSSD) a Kateřiny Konečné (KSČM). Dnes se o tomtéž hlasuje na plenárním zasedání Evropského parlamentu. Arnika oslovila české europoslance, aby tento návrh také podpořili. Bohužel dnešní hlasování je jen námitkou proti rozhodnutí Evropské komise a bude záležet na členských státech EU, zda podpoří evropské poslance v jejich snaze chránit evropské spotřebitele a jejich zdraví.

Ftaláty - http://arnika.org/ftalaty
jsou látky způsobující mimo jiné abnormálie ve vývoji pohlavních orgánů u chlapců a je označen i jako potenciální karcinogen. Mnozí vědci i zákonodárci jej řadí také mezi tzv. endokrinní disruptory, tedy látky ovlivňující či napodobující mechanismus působení pohlavních orgánů a tím natrvalo poškozující správný vývoj malých dětí. I proto by se na ně měly vztahovat přísnější legislativní omezení než na ostatní nebezpečné látky. Přidávají se jako tzv. změkčovadla do umělé hmoty PVC (polyvinylchlorid) a najdeme je všude kolem nás - ve sportovních potřebách, školních pomůckách i nábytku či stavebních materiálech.

Cirkulární ekonomika: Koncept prosazovaný v poslední době Evropskou unií. Jeho cílem je nahradit lineární systém charakterizovaný zkratkou VYTĚŽIT-VYROBIT-RYCHLE SPOTŘEBOVAT - VYHODIT. Namísto pracného čerpání surovin, jejich přeměny na výrobky a služby velmi krátkého životního cyklu a následného vzniku odpadu, kde se ztrácí tuny cenných surovin, se prosazuje koncept tzv. cirkulární ekonomiky, která nachází inspiraci v přírodních ekosystémech založených na dokonalých přírodních cyklech. Ty jsou založeny na neustálém navracení materiálů a surovin zpět do výrobních cyklů, energii z obnovitelných zdrojů a redesignování produktů a služeb tak, aby po sobě zanechávali co nejméně zejména toxického odpadu, který již nelze nijak dál smysluplně a ekonomicky využít.

Související odkazy:

http://arnika.org/vyrobci-kontaminuji-detske-hracky-nevhodnym-nakladanim-s-elekroodpadem

http://arnika.org/cesky-europoslanec-vystupuje-aktivne-za-ochranu-spotrebitelu-proti-skodlivym-ftalatum

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů