Čtvrtek, 28. března 2024

Solární revoluce v Austrálii pokračuje. Na střechách i na zemi

Solární revoluce v Austrálii pokračuje. Na střechách i na zemi

Austrálie zažívá solární revoluci, ať už se jedná o střechy domů, tak i o využívání místních pouští pro pozemní fotovoltaické elektrárny. Počet tamních domácností, které s pomocí slunce vyrábějí elektřinu nebo ohřívají teplou vodu, dosáhl plné pětiny. V poměru k počtu obyvatel se Austrálie pyšní největším podílem domů se střešním fotovoltaickým systémem na světě.

Australie

Ráj střešní fotovoltaiky

Podle Australské fotovoltaické asociace (APVA) činil v listopadu 2015 celkový instalovaný výkon malých střešních fotovoltaických elektráren 4,86 GW. V roce 2015 bylo provedeno více než 142 000 nových instalací.

Ve státě New South Wales (Nový Jižní Wales) využívá více než 20 % australských domácností fotovoltaické elektrárny na střechách a dalších 5 % domácnosti pak solární kolektory pro ohřev vody nebo vytápění. Vyplývá to z nejnovějších údajů Australského statistického úřadu. Pro srovnání, ve Spojených státech využívá slunce pouze 0,4 % domácností.

Ještě na počátku roku 2007 bylo v Austrálii pouze necelých 8 000 solárních elektráren. Obrovský boom způsobily nízké ceny solárních zařízení, které se snížily v průběhu posledních čtyř let o více než 80%. Zároveň klesly náklady na montáž o 75%.

Boom fotovoltaiky na zemi

V poslední době se však v Austrálii staví i velké solární farmy. Jednou z největších prvních instalací byla obří solární elektrárna Moree Solar Farm o celkovém výkonu 70 MW. Její stavba byla dokončena v roce 2015 a panely na projekt dodala společnost JA Solar.

V lednu 2015 byly Novém Jižním Walesu byly spuštěny solární elektrárny Nyngan (102 MW) a Broken Hill (53 MW). Jsou postaveny na technologii tenkovrstvých solární článků americké společnosti First Solar.

Vůbec největší solární elektrárna v Austrálii je Nyngan Solar Plant o výkonu 102 MW. Její stavba bylo dokončena loni v červnu. Na stavbě této elektrárny se použily tenkostěnné panely od americké společnosti First Solar, která se podílela i na stavbě projektu.

Podle zástupců First Solar bude elektřina ze solárních elektráren brzy konkurenceschopná proti elektřině z fosilních zdrojů i bez jakýchkoliv dotací ze strany státu. Velké fotovoltaické elektrárny jsou finančně podporovány ze strany státní Agentury pro obnovitelné zdroje energie (ARENA).

Podle odhadů expertů se v průběhu následujících dvou let instalovaný výkon velkých fotovoltaických elektráren v Austrálii více než zdvojnásobí.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů