Pátek, 29. března 2024

Lidé v Brně budou moct odevzdat nepotřebné věci k využití jiným

Lidé v Brně budou moct odevzdat nepotřebné věci k využití jiným

Ve čtyřech sběrných střediscích odpadu v Brně bude od května možné zanechat vyřazené věci od nábytku až po nádobí, které si budou moct za menší poplatek odnést jiní lidé. Rada Brna chce projektem nazvaným Druhý život maximalizovat opětovné využití výrobků a snížit množství vznikajícího odpadu i náklady města na jeho likvidaci. Výtěžek ze zhruba desetikorunového poplatku půjde podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) na rozšíření květinových záhonů v ulicích Brna.

Dohodu o založení a provozování takzvaného re-use projektu uzavírá město se svojí odpadovou společností Sako Brno a Veřejnou zelení města Brna. "Udělali jsme první krok k tomu, že projekt dává druhý i další život konkrétním věcem. Lidé některé věci už používat nechtějí, ale jsou v takovém stavu, že je může používat někdo jiný. Budou je tedy moc odložit, aby je nabídli těm, kteří o ně mají zájem," popsal Ander.

Ve sběrných střediscích v ulicích Hapalova, Okružní, Jana Svobody a na Veveří bude možné věci zanechat. Přinést je možné menší kusy nábytku jako židle, stolky, skříňky, ale i hrnce, talíře, hrníčky nebo knihy, časopisy, CD, hračky nebo sportovní potřeby. "Projekt má za cíl nejen předcházet vzniku odpadu a šetřit rozpočet města, ale také zpřístupnit použité věci lidem s nízkými příjmy. Zatímco v evropských městech jsou obdobné projekty běžné, v rámci Česka je to pilotní záležitost," uvedl Ander.

Odbor životního prostředí plánuje projekt v budoucnu rozšiřovat tak, aby byla možnost odložit věci k dalšímu použití v každém sběrném středisku. Postupně by se měl rozšiřovat také sortiment odložených věcí k dalšímu použití, v první řadě to bude například o větší kusy nábytku jako skříně, pohovky nebo postele.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů