Úterý, 19. března 2024

Čína zvažuje výrazné snížení podpory solárním projektům

Čína zvažuje výrazné snížení podpory solárním projektům

Čína uvažuje o výrazném snížení finanční podpory pro solární projekty. Uvedl to dnes čínský list Shanghai Securities Times. Odvolává se přitom na vládní dokumenty, které ukazují, že dotace by se měla snížit na 20 centů na kilowatthodinu (kWh) ze současných 42 centů. Zpráva poslala dolů akcie čínských firem, které se zaměřují na obnovitelné zdroje energie, jako je China Longyuan Power Group anebo Xinjiang Goldwind Science and Technology.

Čínská Státní rozvojová a reformní komise (NDRC), která je hlavním plánovacím orgánem, chce také snížit částku, kterou provozovatelé sítí platí majitelům solárních elektráren za nákup elektřiny. V západních provinciích se tato částka má snížit na 55 centů za kWh ze současných 80 centů.

Návrh se objevuje klrátce poté, co NDRC tento měsíc varovala, že vláda má problémy s vyplacením dotací v objemu miliard jüanů firmám z oblasti obnovitelných zdrojů energie. Čína je světovou jedničkou v oblasti výroby elektřiny ze sluneční a větrné energie.

K návrhu NDRC by se nyní měli vyjádřit představitelé odvětví. Změny v dotacích by mohly být zavedeny nejdříve od 1. ledna příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Na konci roku 2014 činila celková kapacita solárních elektráren připojených v Číně do sítě 26,52 gigawatthodin. To byly asi dvě procenta celkové instalované kapacity tamních elektráren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů