Úterý, 19. března 2024

Briefing představitelů ČFA s ministrem MŽP panem Mgr. Richardem Brabcem

Briefing představitelů ČFA s ministrem MŽP panem Mgr. Richardem Brabcem

Ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec se v pátek 23. září 2016 setkal na půdě Státního fondu životního prostředí na výstavišti Letňany, u příležitosti veletrhu FOR ARCH, se zástupcem České fotovoltaické asociace, výkonným ředitelem Ing. Petrem Maule, LL.M., MBA.

Čelní představitelé MŽP a ČFA se sešli ke krátké pracovní schůzce v pátek odpoledne za účasti tiskové mluvčí za účelem vyhodnocení a shrnutí poznatků z běžícího dotačního programu Nová zelená úsporám, která koncem října bude v oblasti C.3 slavit roční výročí, kdy poprvé zástupci SFŽP a MŽP představili nový dotační program pro fotovoltaické systémy veřejnosti.

Jednání probíhalo na obou stranách otevřeně a kromě pochvaly za otevření prvního dotačního programu po dvou letech od skončení poslední provozní dotace pro fyzické osoby nepodnikatele, byla slyšet i kritika. Otevření programu pro oblast C.3.3 - C.3.6 nepřineslo v prvním roce fungování takový počet žádostí, který se očekával a tudíž zůstal větší finanční prostor pro další dotační období programu. Nutno současně přiznat, že se počet žádostí stále zvětšuje, tedy nastává větší poptávka. Výkonný ředitel asociace k tomu dodává, že dnešní FV systémy pokud mají být celoročně výkonově i nákladově optimalizovány, málokdy přesahují špičkový výkon 3kWp, a průměrná hodnota se pohybuje mezi 2-3 kWp. Při těchto nižších výkonech se mnohem více uplatňují fixní náklady a tím u moderních akumulačních systémů se doba návratnosti pohybuje až k 18letům investiční návratnosti. Navíc technologicky třífázové měniče s výkonem nižším 3kWp se dnes musí řešit jako tři samostatné a regulované střídače, což instalaci k přepočtu na instalovaný výkon dále prodraží.

Rozvoji fotovoltaického oboru současně nepřispívá ani mediální a regulační zásahy předsedkyně Energetického regulačního úřadu p. Aleny Vitáskové, která nejen současným i budoucím zeleným investorům zavádí nepřátelské klima a nedůvěru obnovitelným zdrojům. Dále situaci nepřispívá dosud neřešená prvně předložená varianta Nové tarifní struktury, ve které byli samovýrobci neúnosně poškozováni na úkor ostatních skupin a bohužel žádný nový návrh nebyl dosud s námi konzultován ani nám představen.

ČFA a MŽP se dále shodli na dalším společném postupu v další práci a upřesňování parametrů, novinek a metodiky pro fotovoltaické zdroje. ČFA navrhuje několik dílčích pozměňovacích návrhů a doplnění do programu Nová zelená úsporám, spočívající zejména:

  • Zvýšení max. výše podpory u podoblasti C.3.5 nově na 100.000 Kč, při zachování 50% dotace
  • Zvýšení max. výše podpory u podoblasti C.3.6 nově na 150.000 Kč, při zachování 50% dotace
  • Umožnění ,,dočerpání" rozdílu dotace u podoblastí C.3.X po dobu 5let od získání dotace, pro případ navýšení kapacity akumulátoru nebo povýšení FVS o akumulaci
  • Příležitost pro získání dotace FVS připojených od 1.1.2014, tedy kdy žádné dotace nebyly, tak aby byla i motivace doplnit FV systém o akumulaci elektřiny a tím k větší vlastní spotřebě vyrobené elektřiny


Tento návrh i další dílčí upřesnění byly za ČFA předány jako oficiální stanovisko, které si klade za cíl další rozvoj fotovoltaiky a decentralizované energetiky v České republice, při zachování využití lokálních zdrojů, strategie snížení energetického importu energie, posílení a zachování vlastní energetické bezpečnosti a udržitelnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů