Úterý, 19. března 2024

Panasonic a Tesla budou spolupracovat při výrobě solárních článků

Panasonic a Tesla budou spolupracovat při výrobě solárních článků

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors bude spolupracovat s japonskou firmou Panasonic na výrobě solárních článků a modulů v USA. Panasonic již spolupracuje s Teslou při výrobě baterií pro první vůz automobilky určený pro masový trh Model 3.

Panasonic by měl zahájit výrobu v závodě v Buffalu v roce 2017. Tesla by se podle předběžné dohody měla zavázat k dlouhodobým odběrům těchto článků, uvádí se v prohlášení.

Dohoda vyžaduje, aby akcionáři nejprve schválili plán Tesly na koupi výrobce solárních panelů SolarCity, kterému patří závod v Buffalu. Hlasování akcionářů je naplánováno na 17. listopadu. Tesla se na převzetí SolarCity za 2,6 miliardy USD (64 miliard Kč) dohodla na počátku srpna.

Panasonic je předním výrobcem domácích spotřebičů, jako praček, ledniček a televizorů. Nabízí však také služby a produkty pro firmy, včetně systémů pro zdravotní péči a bezpečnostní kamerové systémy, napsaly agentury AP a Reuters.

Tesla a Panasonic společně staví obrovskou továrnu za pět miliard USD na lithium-iontové baterie pro vozy Model 3 v Nevadě. V závodě se také mají vyrábět produkty pro skladování energie pro domácnosti a energetické firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů