Úterý, 19. března 2024

Evropská komise vydala celé notifikační rozhodnutí

Potvrzuje soulad české podpory obnovitelných zdrojů s právem EU a vyvrací překompenzaci u solárních elektráren

Evropská komise vydala celé notifikační rozhodnutí

V pondělí 23.1.2017 vydala Evropská komise celý text rozhodnutí o tzv. notifikaci podpory obnovitelných zdrojů v České republice. Podle analýzy expertů z Aliance pro energetickou soběstačnost a Solární asociace dokument obsahujeklíčové sdělení, ze kterého vyplývá, že podpora pro solární elektrárny je nastavena v oprávněné výši. Vyvrací tak tvrzení o údajné překompenzacipodpory pro sluneční elektrárny.Rozhodnutí Evropské komise navazuje na již v listopadu publikované prohlášení, ve kterém komise konstatovala, žepodpora je v souladu s unijním právem a podpoří cíle Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu. A to aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže.

Klíčové body rozhodnutí o ,,notifikaci podpory obnovitelných zdrojů v ČR":

? Doba vyplácení podpory trvá po celou dobu životnosti instalací: pro všechny typy obnovitelných zdrojů20 let s výjimkou malých vodních elektráren, které podporu pobírají 30 let a solárních elektráren dokončených před rokem 2008, které mají podporu na 15 let(článek (29) Tabulka 1)

? Solární odvod byl spočítán tak, aby byla dosažena návratnost podle zákona: jakákoliv případná ,,překompenzace" byla právě tímto odvodem vyřešena(uvedené tvrzení je v souladu s pozicí Ministerstva průmyslu a obchodu, které v roce 2013 během jednání v Poslanecké sněmovně uvedlo, že prodloužení solárního odvodu ve výši 10 % definitivně řeší možnou překompenzaci podpory).

? ČR se dobrovolně zavázala provést v případech, kde dochází ke kumulaci investiční podpory s provozní podporou bez toho, že by byla některáz nich krácena, vyhodnocení návratnosti těchto projektů po deseti letech provozu, a to poprvé v únoru 2019. V případě zjištěnískutečné překompenzace u instalací s kumulací podpory by byla jejich další podpora upravena, a to na základě nezbytné změny souvisejících legislativních předpisů.

? Vyhodnocení návratnosti projektů se netýká rozsahu malé podpory, tedy těch příjemců, jejichž podpora v součtu za tříleté období nepřekročila 200 tis. EUR, tedy typicky například střešních fotovoltaických elektráren. Souběh provozní a investiční podpory se také z drtivé většiny netýká solárních instalací.

,,Evropská komise vyslovila jednoznačný souhlas s podporou obnovitelných zdrojů v Česku. Kompletní zpráva Evropské komise navíc říká, že v solární energetice není žádný problém s nadměrnou podporou.Náš systém podpory obnovitelných zdrojů je v souladu s právem EU a pomáhá České republice k energetické nezávislosti a snižování podílu fosilních paliv," říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

,,Věříme, že potvrzení notifikačního procesu přispěje ke stabilizaci sektoru obnovitelných zdrojů v České republice a vrátí důvěru desítkám tisíc podnikatelů nejen v solární energetice, ale také zemědělcům, obcím a bankovním institucím. Pokud by vůbec v solární energetice existovala překomenzace podpory, je jižpodle Bruselu vyřešena solárním odvodem. Těší nás, že se Ministerstvu průmyslu a obchodu podařilo systém podpory obnovitelných zdrojů notifikovat. Můžeme se tak společně naplno věnovat dalšímu rozvoji decentrální energetiky a akumulaci," říká předseda představenstva Solární asociace Tomáš Buzrla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů