Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlava od července zahájí zkušební třídění olejů a tuků

 Jihlava od července zahájí zkušební třídění olejů a tuků

Letos v červenci zahájí Jihlava zkušební třídění použitých olejů a tuků. V kontejnerových stáních v části města zvané Na Slunci radnice rozmístí 25 stodvacetilitrových nádob s otvorem ve víku, kterým bude možné vhazovat nádoby s použitým olejem a jedlými tuky. Ideální je, aby oleje byly v uzavřených plastových obalech, například v PET lahvích. Odpad poslouží jako ekopalivo nebo průmyslová maziva. Novinářům to dnes řekla Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí.

"Do těchto kontejnerů patří použité oleje a tuky z domácností, například fritovací olej nebo olej po smažení či ztužené jedlé tuky. Rozhodně tam nepatří technické oleje, převodové, tlumičové či motorové, různá maziva a kapaliny," uvedla Ruschková.

Podle Josefa Edera z městské společnosti Služby města Jihlavy se budou náklady na pořízení kontejnerů a odvoz odpadu pohybovat v desítkách tisíc korun. Podle výsledků pilotního projektu může být v budoucnu rozšířen svoz jedlých olejů a tuků do dalších částí města. Už nyní mohou obyvatelé Jihlavy přinášet oleje a tuky do všech sběrných dvorů.

Vytříděné oleje a tuky najdou další využití. Po zpracování poslouží například jako ekopalivo nebo průmyslová maziva. Podle Ruschkové není vhodné vylévat nepotřebné oleje a tuky doma do kuchyňského dřezu nebo záchodu. Tuky v kanalizaci tuhnou a tvoří hrudky, s dalšími nečistotami v odpadních cestách vytváří hustý, neprostupný povlak, který se v kanalizaci rozkládá, což má za následek mimo jiné i urychlení koroze kanalizačního potrubí.

Jsou známé i případy, kdy velké množství tuků vylitých do kanalizace zablokovalo část technologie čistírny odpadních vod. Stává se to například o vánočních svátcích, kdy tisíce domácností v jednom čase do kanalizace vypustí oleje po smažení.

Jaroslav Buček

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů