Úterý, 19. března 2024

SolarWorld se rozhodl vyhlásit platební neschopnost

SolarWorld se rozhodl vyhlásit platební neschopnost

Německý dodavatel zařízení pro výrobu solární energie SolarWorld se rozhodl vyhlásit platební neschopnost. Cena akcií podniku se dnes v reakci na tuto zprávu propadla o zhruba 80 procent, píše agentura Reuters.

SolarWorld o záměru vyhlásit platební neschopnost informoval ve středeční zprávě pro akciovou burzu. Společnost zaměstnává zhruba 3000 lidí a v minulosti byla největším výrobcem solárních panelů v Evropě. Dostala se však pod tlak kvůli levné konkurenci z Číny.
"Je to hořký krok pro SolarWorld, jeho vedení i zaměstnance a také pro celý solární průmysl v Německu," uvedl zakladatel a generální ředitel podniku Frank Asbeck, kdysi označovaný jako "sluneční král".
Společnost koncem března oznámila, že se chce pomocí tvrdého úsporného programu zahrnujících zrušení 400 pracovních míst vymanit do roku 2019 ze ztrát. V loňském roce firma prodělala téměř 92 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy Kč), napsala agentura DPA.
Asbeck založil společnost SolarWorld v roce 1998 a během deseti let z ní vybudoval jeden ze tří největších podniků v oblasti solární energetiky na světě. V současnosti ve firmě vlastní více než pětinový podíl. V roce 2008 na sebe Asbeck upoutal pozornost překvapivou nabídkou na převzetí německé automobilky Opel.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů