Čtvrtek, 28. března 2024

Tento týden se po celém Česku koná Den otevřených dveří slunečních elektráren

Tento týden se po celém Česku koná Den otevřených dveří slunečních elektráren

Od 30. května do 5. června budou po celé České republice otevřené brány řady slunečních elektráren. Návštěvníci budou moci zblízka poznat proces výroby elektřiny ze sluneční energie, a to jak v menších střešních instalací, tak ve velkých solárních parcích. Akci pořádá Solární asociace v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, jehož cílem je zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj, například právě v oblasti životního prostředí.

Již toto úterý se veřejnosti otevřou sluneční elektrárny v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Lidé se tak mohou přijít podívat, jak se vyrábí elektřina ze slunce. Otevírají se velké elektrárny, ale i menší projekty, kde je solární energie rovnou i spotřebovávána na provoz. ,,Chceme široké veřejnosti ukázat, že využívání energie ze slunce je cestou, jak se zbavit závislosti na fosilních palivech a jak získat energetickou soběstačnost bez drancování životního prostředí," říká Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace, která akci pořádá v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Do akce se zapojily zajímavé energeticky soběstačné projekty napříč Českou republikou. Dva projekty jsou nedaleko Prahy, jde o elektrárnu u obce Vepřek, která patří k největším v ČR, a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu. Další elektrárny, které vyrábí elektřinu do sítě, mohou zájemci navštívit ve Velkém Meziříčí, v Ostravě, Moravské Třebové, v obci Králíky nebo Kunčina. Návštěvníci se zájmem o možnosti soběstačného bydlení nebo podnikání pak mohou navštívit Soběstačný dům v Chocni, penzion Davidův mlýn na Opavsku nebo komplex kancelářských budov Otevřená zahrada v Brně. Všechny tři zmíněné projekty se loni úspěšně zúčastnily soutěže Obnovitelné desetiletí, která představila inspirativní možnosti využívání obnovitelných zdrojů v bydlení i podnikání.

Další projekty se stále mohou připojit. Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren najdete zde. Zájemci o návštěvu se mohou registrovat pomocí tohoto formuláře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů