Čtvrtek, 25. dubna 2024

České fotovoltaice zvoní umíráček

Osud tisíců firem zapojených v řetězci dodavatelů a stavitelů nikoho nezajímá

České fotovoltaice zvoní umíráček

Smršť krachujících firem, masivní propouštění zaměstnanců, odliv mozků, nezájem investorů, velké problémy dodavatelů a nakonec snadná kořist pro německé a čínské firmy. Toto není aktuální dušičkový scénář katastrofického filmu. Bohužel jde o reálné prognózy vývoje českého fotovoltaického trhu. Odborníci dokonce prorokují zánik tohoto nového oboru. Důvodem je návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o výši výkupních cen pro výrobu solární energie v roce 2011. Spíše než o výši cen je v tomto případě vhodné hovořit o jejich extrémní "níži".

"Nové cenové rozhodnutí pro rok 2011 je hluboko pod cenou, za kterou bude někdo ochoten investovat do solární elektrárny. Dnes navíc nikdo neví, zda bude umožněno připojení k síti. To je blokováno už od února 2010. Následná i několika měsíční totální tma znamená pro firmy z oboru zavřít a propustit většinu zaměstnanců," konstatoval ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ke dni 26. října 2010 je k dispozici ke stažení zde: www.hitechsolar.cz

Rapidní snížení výkupních cen bude mít podle Mléčky fatální dopad na tuzemský fotovoltaický trh. "Tento nově vzniklý a rozvíjející se obor bude prakticky zlikvidován. Výrobě čisté sluneční energie se opět budou věnovat pouze nadšenci a lidé, kteří chápou tuto technologii nejen jako zdroj peněz, ale také jako nevyčerpatelný ekologický zdroj," poznamenal ředitel společnosti HiTechSolar.

Současné dění na fotovoltaickém trhu probírají média denně ze všech stran. "Často se hovoří o riziku ztráty zájmu investorů. Avšak o osud stovek a tisíců firem zapojených v řetězci dodavatelů a stavitelů se nikdo nezajímá," upozornil Mléčka.

V České republice přestanou existovat firmy se zkušenostmi v oblasti realizace fotovoltaických elektráren. "Pokud by v budoucnu došlo k oživení tohoto oboru, doplatíme na nedostatek zkušených odborníků a firem, kteří se již dávno budou realizovat v jiných perspektivnějších oborech. Český trh se tak opět stane kořistí zahraničních firem, zejména německých a čínských, které už budou mít historii počítanou na dekády," vysvětlil Mléčka.

Jedinou záchranou firem z oboru je přesunout své aktivity a zkušenosti do zahraničí, kde jsou podmínky pro realizaci solárních projektů příznivější. "Naše společnost své mnoholeté know-how již uplatňuje v Itálii a na Slovensku. Desítky dodavatelských firem nás kontaktují s žádostí o spolupráci na projektech, které realizujeme mimo Českou republiku. Těší náš, že naše zahraniční projekty mohou pomoci zlomku těchto nešťastných majitelů firem, jejichž osudem je propouštění zaměstnanců a ukončení činnosti," uzavřel Mléčka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů