Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská komise se zabývá stížností českých fotovoltaiků

Evropská komise se zabývá stížností českých fotovoltaiků

Evropská komise se zabývá stížností tuzemských provozovatelů obnovitelných zdrojů o stop stavu připojování solárních a větrných elektráren do přenosové sítě. ČTK o tom informovalo sdružení Platforma pro obnovitelné zdroje (OZE) a potvrdili to zdroje z Bruselu. Evropská komise v současnosti stížnost projednává s českými úřady.
Advokát investorů do obnovitelných zdrojů Jakub Hájek a ekologická poradkyně Neela Winkelmann-Heyrovská loni podali stížnost k Evropské komisi týkající se stop stavu a 61 případů odmítnutí přístupu k elektrizační soustavě.

"Evropská komise nás již v minulosti informovala, že naši stížnost projedná po posouzení českého Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje," uvedla Winkelmann-Heyrovská. Národní akční plán pro obnovitelné zdroje stanovuje roční limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Tuzemské obnovitelné zdroje se na základě tohoto plánu mají rozvíjet jen do té míry, která dovolí státu v roce 2020 vyrábět 13 procent energie z těchto zdrojů, jak se ČR zavázala v rámci EU.

Zástupci oboru obnovitelných zdrojů tvrdí, že vláda se snaží obnovitelné zdroje utlumit. Platforma pro OZE proto také požádala o schůzku premiéra Petra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Chtějí s nimi projednat budoucnost výroby energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Jednání se mají také zúčastnit významné firmy z oboru obnovitelných zdrojů jako Schott či EnviTec Biogas.

Stop stav pro vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě trvá již rok a půl. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS a distribuční společnosti stop stav nechtějí zrušit, protože se obávají dopadů výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na bezpečnost přenosové sítě. V současnosti ČEPS a distribuční firmy zkoumají vliv obnovitelných zdrojů na síť a o dalším postupu chtějí rozhodnout na konci léta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů