Pátek, 29. března 2024

Nový život použitým plastovým lahvím

Věděli jste, že materiál PET lahve lze recyklovat až patnáctkrát?

Nový život použitým plastovým lahvím

Jedním z pěti míst v České republice, kde použité petky startují svou novou cestu, je dceřiná společnost firmy van Gansewinkel - PETKA CZ.

Každý měsíc projde touto recyklační linkou na 550 tun slisovaných PET lahví, ze kterých se metodou fyzikální recyklace vyrábí tzv. PET vločky. Z těch poté vznikají netkaná vlákna, hygienické potřeby nebo nové PET lahve.

>>Je to nesmírně zajímavá práce, kdy z odpadů vzniká materiál přímo pro další výrobu a zpracování v průmyslu,<< říká ředitel PETKY CZ Ing. Josef Hejl. >>Původní myšlenka na zpracování PET lahví vycházela ze spolupráce mezi společnostmi Silon Planá nad Lužnicí a Polymer Institutem Brno, za rozjezdem této technologie v roce 2005 stojí van Gansewinkel, a. s., a Brnometal, s. r. o.,<< říká dále Ing. Hejl, který stál u počátku této společnosti. Vlastní myšlenka vznikla podle jeho slov pod značným tlakem u výrobců polyesterových vláken, kteří chtěli snížit náklady na výrobu a v podstatě přeskočit jeden výrobní stupeň - výrobu granulátu.

FYZIKÁLNÍ RECYKLACE

Z pásu na dotřiďovací lince putuje PET, roztříděný podle barvy a zbavený nežádoucích příměsí, odpad nejprve do násypky dvou mokrých mlýnů - drtičů. Zde se odpad za skrápění vodou drtí na požadovanou velikost PET flakes podle velikosti děr síta, a to v rozmezí 10-14 mm. Po rozdrcení je směs vody a plastů transportována čerpadly do další sekce, kde dochází k oddělení PET a polyolefinů. Polyolefiny (etikety a víčka) jsou vynášecím zařízením dopravovány do big bagů jako jeden z produktů fyzikální recyklace. Vlastní rozdrcený PET materiál prochází dále procesem teplého praní a mechanického čištění. Vypraná drť putuje dále na dopírací sekci, která zajišťuje maximální kvalitu výsledného produktu. Poté se ještě musí oddělit zbytková voda a PET flakes se vysuší pomocí horkého vzduchu. Vyprané a vysušené PET vločky jsou dále plněny do big bagů (obřích vaků) a následně expedovány klientům jako materiál pro přímý vstup do dalších výrobních technologií.

Fyzikální recyklace se vyznačuje minimální zátěží pro životní prostředí a nízkou spotřebou vody. Společnost PETKA CZ provozuje svou linku již více než devět let. >>Tato metoda je nejefektivnější a nejvíce využívaná. Složitější procesy jsou enormně drahé a nevyužívá je nikdo z našich konkurentů,<< popisuje proces výroby PET flakes ředitel PETKY CZ. Recyklační linka je v provozu 24 hodin denně a každou hodinu vyprodukuje na 550 kg PET drti.

NOVÉ VYUŽITÍ RECYKLÁTU

PET flakes získané z procesu fyzikální recyklace slouží dále zejména v procesu výroby polyesterových vláken, konkrétně vláken střížových. Jedná se až o 63 % z celého množství. Stříž se využívá především jako součást pro výrobu hygienických potřeb (například dětské pleny) a k výrobě netkaných textilií (náplně do spacáků, bundy). >>Při jednání s klienty potřebujeme vždy znát účel dalšího využití recyklátu, abychom mohli správě nastavit technologický postup a vlastní výrobu,<< upřesňuje Josef Hejl. Dalších 20 % získaných PET flakes slouží k výrobě PET pásek, 10 % poté pro výrobu polyesterových pryskyřic. Z drti se dále vyrábí například průhledné fólie, střešní krytiny nebo zahradní nábytek.


PET lahev

Lahev vyrobená z polyethylentereftalátu má své nesporné klady. Materiál je pevný, pružný, lehký a odolný vůči rozbití. K jeho nevýhodám však patří velmi dlouhá doba rozkladu, která činí 50-80 let. Právě proto se začaly PET lahve druhotně zpracovávat s využitím všech metod recyklace polymerních materiálů. První PET lahve se objevily na konci osmdesátých let v Americe, kde do nich začala být plněna Coca-Cola. Do České republiky se petky dostaly až po revoluci, v roce 1993.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů