Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna podpořila novelu o těžbě nerostů z mořského dna

Sněmovna podpořila novelu o těžbě nerostů z mořského dna

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila novelu zákona o těžbě nerostů z mořského dna. Tato předloha ukládá tuzemským firmám, které těží ropu a plyn z mořského dna, aby v případě závažných havárií informovaly ministerstvo průmyslu o jejich okolnostech. Za závažnou nehodu označuje novela nehodu zahrnující například výbuch, požár, únik ropy nebo plynu, při níž zahynuli nebo pravděpodobně mohli zahynout lidé, nebo byli těžce raněni.

Není jisté, jestli se nová právní úprava nějaké tuzemské firmy vůbec dotkne. Odborníci oslovení ČTK o takové firmě totiž nevědí. Česko ale musí tuto změnu do zákona zavést, protože vyplývá z požadavků nové směrnice EU.

Novela vychází z evropské směrnice, kterou unie reagovala na havárii těžební plošiny Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu v roce 2010. Zahynulo při ní 11 lidí a do moře uniklo několik milionů barelů ropy. Havárie způsobila vážné ekologické škody.

Česko jako vnitrozemský stát nemusí přejímat do svého zákona celou směrnici, ale jen její malou část. Musí tak učinit do 19. července letošního roku.

Cílem požadavku směrnice je, aby Evropská komise i členské státy měly přístup k dílčím informacím dřív, než se uzavře mnohdy zdlouhavé vyšetřování. Pokud firmy informace o haváriích na žádost MPO neposkytnou, bude jim hrozit až desetimilionová pokuta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů