Pátek, 19. dubna 2024

Kutná Hora by měla kvůli arzenu zajistit hlušinové haldy na Kaňku

Kutná Hora by měla kvůli arzenu zajistit hlušinové haldy na Kaňku

Kutná Hora by měla zajistit hlušinové haldy v místní části Kaňk, které jsou pozůstatkem středověké důlní činnosti. Hygienici kvůli vysokému obsahu arzenu požadují úpravy území u silnice do Libenic. Starosta Martin Starý (Kutnohorská změna) ČTK řekl, že je na tuto akci těžké získat peníze, protože na tak staré ekologické zátěže nebývají vypsány vhodné dotační tituly. Pomoc by podle něj mohla přijít od kraje.

Hygienici radnici sdělili, že pokud není do důlních hald zasahováno, jejich povrch není rozkrýván a jsou zatravněny, žádné riziko lidem nehrozí nebo je minimální. Lokalita je ale cílem hledačů minerálů a kvůli rozkrývání terénu se podle hygieniků uvolňují do životního prostředí druhotné minerály s vysokým obsahem arzenu, který je toxickým prvkem a může způsobit i závažné akutní otravy.

Starý poukázal na to, že lidé na Kaňku žijí vedle arzenu po celé generace. "A ne jenom na Kaňku. Arzen je tady v Kutné Hoře všude, ale na Kaňku je ho tedy abnormálně," řekl.

Od loňského podzimu jsou v okolí hald cedule se zákazem vstupu a město by podle Starého mělo ještě některá místa zabezpečit zavezením a vytvořením teras. To si však podle něj vyžádá několik milionů korun. "Nevíme, kde na to vzít peníze, a nebude to ani jednoduché technicky. Problém je ten, že dnes jsou dotační tituly směřovány na řešení zátěže z důlní činnosti, ale z novodobé, jenže tyhle haldy jsou staré 600 až 700 let," podotkl.

Bývalá hornická osada Kaňk leží tři kilometry severně od Kutné Hory a je jednou z jejích místních částí. Vznikla v druhé polovině 13. století v souvislosti s objevem rozsáhlých nalezišť stříbra a mědi. Těžba také dala Kaňku jméno, neboť německý název Gang znamená mimo jiné důlní chodbu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů