Čtvrtek, 28. března 2024

Od začátku dubna se lidé mohou vydat do jeskyní, začíná sezona

Od začátku dubna se lidé mohou vydat do jeskyní, začíná sezona

Začátkem dubna začne hlavní sezona téměř ve všech jeskyních. Ze čtrnácti zpřístupněných lokalit v podzemí Čech, Moravy a Slezska se mohou lidé vydat do jedenácti z nich, a to i o Velikonočním pondělí a státních svátcích. Na otevření dalších tří - jihomoravské Jeskyně Na Turoldu, Javoříčských jeskyní na Olomoucku a světoznámých Punkevních jeskyní na Blanensku si ale návštěvníci musejí ještě pár týdnů počkat. Sezona skončí 1. listopadu.

V Jeskyni Na Turoldu dostali před lidmi přednost zimující netopýři, je zde totiž jedno z největších tuzemských zimovišť ohroženého vrápence malého. Jeskyně se otevře 18. dubna v rámci oslav Dne Země.

"Chystáme novinky, které ale ještě nebudou 1. dubna. Budeme je postupně otevírat během roku, protože jsou to akce, které děláme z Operačního programu Životní prostředí a tam jsme vázáni na jiné termíny. Například v červenci otevřeme nový provozní areál u Javoříčských jeskyní," řekl ČTK ředitel Správy jeskyní ČR Jaroslav Hromas.

Některá omezení čekají příchozí i v Punkevních jeskyní, kde za desítky milionů korun pokračuje stavba nové návštěvnické budovy. Ta se podle Hromase otevře na prázdniny. Nejnavštěvovanější jeskyně, jimiž lidé procházejí až na dno propasti Macochy, začnou v plném provozu fungovat ale už od května. Pohyb lidí se bude usměrňovat podle stavby, uvedla Správa.

Nová populárně-naučná expozice nazvaná Lidé a jeskyně se chystá v areálu jeskyně Výpustku v Moravském krasu. Ta byla veřejnosti otevřena po odchodu armády teprve v roce 2008. "Na ni budou navazovat i menší expozice, kterými doplníme jeskyni Kateřinskou. Ta je významná nálezy medvědů. Nová expozice bude v jeskyni Kůlně, která je součástí Sloupsko-šošůvských jeskyní. Je to jedna ze tří našich jeskyní, kde byly nalezeny kosterní pozůstatky přibližně 40 tisíc let starého neandrtálce," doplnil Hromas.

Další Jeskyně Na Špičáku severně od Jeseníku patří mezi nejstarší písemně doložené jeskyně ve střední Evropě. Už loni představila zrestaurovanou renesanční jeskynní malbu. "Šlo o první takový restaurátorský zákrok v podzemí v rámci historie naší republiky. Pochází přibližně z poloviny 15. století. Při jejím vytváření bylo použito cílené techniky al fresco, malby do mokrého podkladu," řekla ČTK vedoucí Evelyna Vozábalová. Jeskyně láká i na ozvučení a povídání o netopýrech.

Video, mapa a novinky o jeskyních, které každoročně po celém Česku navštěvuje přes půl milionu lidí, jsou na internetu.

Šárka Mrázová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů