Čtvrtek, 28. března 2024

Do konce léta zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

Do konce léta zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

Do konce léta zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče. Radní Pardubického kraje dnes schválili firmu, která ji zlikviduje. Hejtmanství na tuto sanaci získalo dotaci téměř 20 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), zbylých deset milionů doplatí kraj ze svého rozpočtu. ČTK o tom informovala Kateřina Procházková Skůpová z oddělení komunikace kanceláře hejtmana.

V Boru u Skutče shořela v roce 2011 skládka pneumatik a gumového těsnění. Oba majitelé skládky zkrachovali a nezaplatili pokuty udělené Českou inspekcí životního prostředí. Zůstalo po nich téměř 3000 tun odpadu. Kromě pneumatik byly v Boru uloženy i obrazovky starých televizorů, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy.

V současné době je skládka volně přístupná a odkrytá. Ohrožuje jak horninové prostředí a podzemní vodu, kam se zplodiny mohou dostat při srážkách, tak ovzduší, kam se dostává prach a popel. Kontaminace podzemních vod zatím nebyla zjištěna.

Již dříve Pardudbický kraj získal dotaci na likvidaci dalšího znečištění v regionu. V prosinci dokončil nejnaléhavější část sanace areálu bývalé společnosti Vitka Brněnec zhruba za milion korun. Během dvou dnů bylo odstraněno na 30 tun nebezpečných odpadů, které se nacházely v nezabezpečeném průmyslovém závodě. Dosáhnout toho, aby majitel Vitky odpady odvezl, se nedařilo, firma je v likvidaci. Celkovou sanaci bude muset zřejmě zajistit stát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů